Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πικρά» μέτρα για τη ζάχαρη

Τη χειροτέρευση του καθεστώτος για τη ζάχαρη αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Στο τελευταίο Συμβούλιο ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός που θα ισχύσει μέχρι το 2006, αρχής γενομένης από τον Ιούνη του 2000. Η όλη λογική της απόφασης αυτής κινείται στη μείωση της κοινοτικής στήριξης στη ζάχαρη με την περικοπή σημαντικών κονδυλίων, καθώς και τον περιορισμό της κοινοτικής παραγωγής.

Οπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφασίστηκε η μείωση του πλαφόν της κοινοτικής παραγωγής ζάχαρης κατά 115.000 τόνους, καθώς και η κατάργηση των εξόδων αποθήκευσης. Το πρώτο σημαίνει ότι η εθνική ποσόστωση ζάχαρης (319.000 τόνοι) θα μειωθεί κατά 2.500 τόνους, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ζάχαρη και προχωράει σε εισαγωγές. Το δεύτερο σημαίνει ότι τα επιτελεία της ΕΕ κόβουν 300 εκατ. ευρώ που ήταν το κονδύλι της επιδότησης για τα έξοδα αποθήκευσης των βιομηχανιών. Τούτο συνεπάγεται ότι τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, οι βιομηχανίες θα τις μετακυλήσουν στην πρώτη ύλη, με συνέπεια οι τευτλοπαραγωγοί να πάρουν ακόμα μικρότερη τιμή. Δεν αποκλείεται επίσης ένα μέρος του «τιμήματος» των νέων μέτρων της ΕΕ να το πληρώσουν και οι καταναλωτές.

Ο υπουργός Γεωργίας που ψήφισε στις Βρυξέλλες τη χειροτέρευση του κοινοτικού καθεστώτος στη ζάχαρη, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν απειροελάχιστα τη χώρα μας. Κι αν η ανακοίνωση αυτή συγκριθεί με την προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας για τη «διαπραγματευτική επιτυχία» που εμφάνισε μετά την ψήφιση του νέου καταστροφικού κανονισμού στο βαμβάκι, τότε εύκολα μπορεί να βγει το συμπέρασμα για το τι περιμένει και τους τευτλοπαραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ