Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνελήφθη ως «παράνομος» 18χρονος

Τη σύλληψη 18χρονου και την κράτησή του για πέντε μέρες στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, καταγγέλλει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Διαμερίσματος Αθηνών. Ο 18χρονος, που συνελήφθη την Πέμπτη 24 Ιούλη κατά τη διάρκεια ελέγχου εξακρίβωσης στοιχείων γιατί δεν είχε χαρτιά, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς Αλβανούς μετανάστες. Αποφοίτησε από Λύκειο της Κυψέλης και πριν λίγο καιρό συμπλήρωσε τα 18 του χρόνια. Αφέθηκε τελικά ελεύθερος την Τρίτη το βράδυ, με προθεσμία 15 ημερών για να φτιάξει τα χαρτιά του.

Πρόκειται για μια από τις χιλιάδες περιπτώσεις παιδιών μεταναστών, που παρά το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα έγγραφά τους μετά την ενηλικίωσή τους. Οσον αφορά τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, ο «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης», που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτη, προσθέτει νέα προβλήματα με την υποκατάσταση της ιθαγένειας από την «άδεια επί μακρόν διαμένοντος», δηλαδή από μια 5ετή άδεια διαμονής.

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων, της Ενωσης Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθηνών, της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθηνών βρέθηκαν στο στρατόπεδο για να επισκεφθούν το νέο και προχώρησαν σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να αφεθεί ελεύθερος. Οπως καταγγέλλουν, ακόμα και το επισκεπτήριο στην Αμυγδαλέζα γίνεται μετ' εμποδίων. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν το περιπολικό που τους μεταφέρει ανά 4άδες στο χώρο του επισκεπτηρίου. Η καθυστέρηση είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα το 2ωρο του επισκεπτηρίου να εκπνέει χωρίς πολλοί από αυτούς που περιμένουν να έχουν καταφέρει να δουν τον άνθρωπό τους. Προσθέτουν ότι μετά από τις επανειλημμένες προσπάθειές τους, η επίσκεψή τους διήρκεσε μόλις 3 λεπτά με ένα συρματόπλεγμα να τους χωρίζει από το 18χρονο.

«Αναρωτιόμαστε πόσο αλήθεια θα επιβάρυνε την ασφάλεια του στρατοπέδου με πεντάλεπτη συνάντηση με ένα μεταναστόπουλο που γεννήθηκε στην Ελλάδα, μιλάει μόνο ελληνικά και μεγάλωσε με τα δικά μας ήθη και έθιμα; Πόσο δύσκολο είναι να δώσεις κουράγιο κι ελπίδα σε ένα νέο που κάποιοι φρόντισαν να μην έχει πατρίδα;», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων και προσθέτει: «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να απαιτήσουμε το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Να δοθεί πολιτικό άσυλο σε όσους το δικαιούνται και ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ