Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Ραγδαία η εξάπλωση του «Εμπολα»

Η ανυπαρξία υπηρεσιών δημόσιας υγείας έχει ολέθριες συνέπειες για τους φτωχούς λαούς της περιοχής

Κλινική περιποίησης ατόμων που νοσούν από «Εμπολα», στη Σιέρα Λεόνε. «Ταβάνι» ένα κομμάτι ύφασμα που συγκρατούν ξύλα
Κλινική περιποίησης ατόμων που νοσούν από «Εμπολα», στη Σιέρα Λεόνε. «Ταβάνι» ένα κομμάτι ύφασμα που συγκρατούν ξύλα
ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» κήρυξε χτες η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε, όπου ο πρόεδρος της χώρας Ερνεστ Μπάι Κορόμα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα επιστρατεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας για να τηρηθεί αυστηρά η καραντίνα στις εστίες του ιού «Εμπολα».

Την ίδια στιγμή, έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Λιβερίας, καθώς η πρόεδρος Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών, οι υπηρεσίες δε θα λειτουργήσουν προσωρινά, ώστε να απολυμανθούν. Ακόμα αποφασίστηκε το κλείσιμο υπαίθριων αγορών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού.

Ο ιός «Εμπολα» - από το 1976 που πρωτοεμφανίστηκε στη ΛΔ Κογκό - εμφανίζει σποραδικές εξάρσεις στη Δυτική Αφρική, όμως η φετινή επιδημία εξαπλώνεται ραγδαία και προκαλεί πλέον την ανησυχία και κρατών όπως η Βρετανία. Οι χώρες που έχουν «χτυπηθεί» πιο πολύ είναι οι Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Νιγηρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι τις 23 Ιούλη έχουν επιβεβαιωθεί 1.300 κρούσματα. Από αυτά τα άτομα, 729 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Λιβερία μόνο ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη φτάσει τους 130. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι στο διάστημα 1976 - 2014 τα άτομα που είχε καταγραφεί ότι είχαν μολυνθεί ήταν λιγότερα από 1.000.

Ο ιός μεταδίδεται από το αίμα και σωματικές εκκρίσεις μολυσμένου ζώου ή ανθρώπου. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται τρεις περίπου βδομάδες μετά από την επαφή με τον ιό και περιλαμβάνουν μεγάλη αιμορραγία πολλών σωματικών οργάνων, υψηλό πυρετό και άλλα που μοιάζουν με αυτά της ελονοσίας ή της χολέρας. Η θνησιμότητα φτάνει μέχρι και 90%, ενώ ως τα σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχει εμβόλιο ή άλλο αποτελεσματικό φάρμακο.

Οπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στην προκειμένη, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα, ειδικοί λένε ότι βοηθούν οι προληπτικοί έλεγχοι ζώων ώστε να εντοπίζονται τα μολυσμένα, ο κατάλληλος ενταφιασμός τους, τα αυστηρά μέτρα στην παρασκευή του φαγητού κτλ. Μέτρα όμως που μοιάζουν «ψιλά γράμματα» για χώρες στις οποίες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καθημερινά εξασφαλισμένες στοιχειώδεις υπηρεσίες υγιεινής ή ακόμα και ένα πιάτο φαγητό. Το σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας και η μηδενική οργάνωση υπηρεσιών δημόσιας υγείας (και) στη Δυτική Αφρική είναι ολέθρια για τους ούτως ή άλλως εξαθλιωμένους λαούς της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λιβερία διεθνή πρακτορεία επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για πτώματα που παραμένουν παρατημένα σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή επιπλέουν σε ποτάμια, επειδή οι συγγενείς των νεκρών φοβούνται μήπως μολυνθούν από την επαφή με τις σορούς. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι πόλεις είναι γεμάτες «κινητές» εστίες μόλυνσης. Εκπρόσωποι ΜΚΟ δηλώνουν ότι τα λιγοστά και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια ή συμβουλές.

Την ίδια στιγμή που οι λαοί αυτών των χωρών καταδικάζονται στην εξαθλίωση και το θάνατο, οι κυρίαρχες τάξεις δουλεύουν ακούραστα για την ενίσχυση των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, δέκα χρόνια μετά από τη λήξη του πολέμου, που τότε άφησε το λαό της με 85% ανεργία, η Λιβερία θεωρείται σήμερα ότι έχει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους, αφού εξαιτίας των μεγάλων φοροαπαλλαγών η σημαία της αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» για εφοπλιστές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Χτες, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δε συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της επιδημίας του ιού του «Εμπολα» και ότι ο κίνδυνος για τους άλλους επιβάτες, σε περίπτωση που θα συνταξίδευαν με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό, θα ήταν μικρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ