Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για «αυξημένη ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις

Εντοπίζει παράλληλα τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από «μια μόνιμη διευθέτηση» του Κυπριακού

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο Ντερβίς Ερογλου, ηγέτης του ψευδοκράτους, σε πρόσφατη συνάντησή τους υπό το βλέμμα της απεσταλμένης του ΟΗΕ

Associated Press

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο Ντερβίς Ερογλου, ηγέτης του ψευδοκράτους, σε πρόσφατη συνάντησή τους υπό το βλέμμα της απεσταλμένης του ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ «είναι πεπεισμένο για τα πολλά σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, που θα προκύψουν για όλους τους Κυπρίους από μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση του Κυπριακού, παροτρύνοντας τις δύο πλευρές και τους ηγέτες τους να καλλιεργήσουν μια θετική δημόσια ρητορική και ενθαρρύνοντάς τους ξεκάθαρα να εξηγήσουν τα οφέλη από τη διευθέτηση, όπως και την ανάγκη αυξημένης ευελιξίας και συμβιβασμού ώστε να τη διασφαλίσουν και στις δύο κοινότητες πολύ πριν από οποιαδήποτε τελικά δημοψηφίσματα». Αυτά σημειώνονται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε προχτές, στο πλαίσιο της συνεδρίασης όπου ανανέωσε ομόφωνα για ένα εξάμηνο τη θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) στην Κύπρο.

Το ψήφισμα «αναγνωρίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, αλλά σημειώνει ότι αυτή δεν υπήρξε επαρκής» και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο νησί να καταβάλουν προσπάθειες για «περαιτέρω εργασία» με σκοπό την «επίτευξη συγκλίσεων» στα βασικά θέματα.

Η τοποθέτηση αυτή του ΣΑ αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση ότι δυναμώνει η πίεση και το ενδιαφέρον της «διεθνούς κοινότητας» για επίλυση του Κυπριακού στο φόντο του «αυξημένου οφέλους» (σ.σ. για τα μονοπώλια) που δημιουργούν τα σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μεσογείου. Σ' αυτή τη βάση, προωθούνται λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν», «λύσεις» δηλαδή που στρώνουν το έδαφος για αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής τμήματος του νησιού πριν από 40 χρόνια και της «ντε φάκτο» διχοτόμησής του. Τέτοια είναι και αυτή που προωθείται με την «κοινή διακήρυξη» που υιοθετήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη (και κάνει λόγο για δύο «συνιστώντα κράτη»), την οποία το ΣΑ «καλωσορίζει» εκφράζοντας «την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ηγετών και των διαπραγματευτών να επιτύχουν μία συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν». Στη συνέχεια, το ΣΑ «τονίζει τη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα στην πλήρη, ευέλικτη και εποικοδομητική εμπλοκή όλων των πλευρών στις διαπραγματεύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπαντενχάιμ, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε την Τετάρτη ότι «θα θέλαμε να προσπαθήσουμε να προετοιμάσουμε τα περαιτέρω βήματα στη βάση συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών», ενόψει της νέας συνάντησης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 2 Σεπτέμβρη. Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε ότι «φυσικά θα θέλαμε να γίνει αυτό όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Νομίζω ότι και οι δύο ηγέτες θα ήθελαν να έρθει αυτή η στιγμή».

Στις 26 Αυγούστου θα γίνει η επόμενη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι.

Ερχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στο μεταξύ, ο κυπριακός λαός έρχεται αντιμέτωπος και με τα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η ενίσχυση της κυπριακής «ανταγωνιστικότητας». Ετσι, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την πέμπτη αξιολόγηση του «οικονομικού προγράμματος» που ακολουθεί η κυπριακή κυβέρνηση, η επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού, Ντέλια Βελκουλέσκου, στάθηκε στην ανάγκη να γίνει μια πρόσθετη «δημοσιονομική προσπάθεια μόνιμου χαρακτήρα» ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι, μεταξύ άλλων, για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος. Επισήμανε ότι η κυπριακή οικονομία «διανύει μία βαθιά, αλλά αναπόφευκτη προσαρμογή και οι προοπτικές υπόκεινται σε κινδύνους», μιλώντας ταυτόχρονα για «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει γίνει και πρέπει να συνεχιστεί. Μεταξύ άλλων προτάσεων, το ΔΝΤ συνιστά συρρίκνωση του κρατικού μισθολογίου, μεταρρυθμίσεις σε Εκπαίδευση, συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και δημόσια διοίκηση που θα εξασφαλίσουν περαιτέρω «εξοικονόμηση». Φυσικά, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας αλλά και συνέχισης των ιδιωτικοποιήσεων.

  • Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις στο ενεργειακό Οικόπεδο «Ονασαγόρας» μιλώντας για ενθαρρυντικές ενδείξεις που υπάρχουν. Προχτές, η Κυπριακή Δημοκρατία και η ιταλοκορεατική κοινοπραξία Eni/KOGAS υπέγραψαν «Μνημόνιο Συναντίληψης» για τη διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, με προτεραιότητα το χερσαίο Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου. Οι δύο εταιρείες συμμετέχουν χωριστά στη διαχείριση διαφόρων ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου με ποσοστό που φτάνει και το 90%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ