Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Πορεία απαξίωσης κόντρα στις δυνατότητές τους

Από κινητοποίηση των εργαζομένων των ΕΑΣ

Eurokinissi

Από κινητοποίηση των εργαζομένων των ΕΑΣ
Σύμφωνο «Στρατηγικής Συνεργασίας» υπέγραψαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η αμερικανική εταιρεία «Alliant Techsystems» (ATK). Τα προγράμματα συνεργασίας ΕΑΣ - ΑΤΚ αφορούν στη συμπαραγωγή και στην από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών για ελικόπτερα «Apache» 30 mm, πυρομαχικών 40L60 και στην ανάπτυξη πέντε ακόμα προγραμμάτων μελλοντικής συνεργασίας.

Η συμφωνία αυτή, όπως και άλλες κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα (π.χ. η ανάθεση στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να ολοκληρώσουν, υπό την εποπτεία του Πολεμικού Ναυτικού, την κατασκευή τριών υποβρυχίων τύπου «214» και τον εκσυγχρονισμό ενός τύπου «209», εργασίες που τα προηγούμενα χρόνια είχαν βαλτώσει στα χέρια αραβογερμανικών μονοπωλίων, ενώ είχαν χρυσοπληρωθεί από τον ελληνικό λαό), αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι κατασκευαστικές αυτές μονάδες. Δείχνουν τις ικανότητες και την τεχνογνωσία του επιστημονικού, τεχνικού και εργατικού δυναμικού τους να προσφέρουν στην άμυνα της χώρας, συνολικά στην ικανοποίηση των αναγκών του λαού και του τόπου.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η επίτευξη τέτοιων συμφωνιών αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, επισπεύδει διαδικασίες για την απαξίωση των μονάδων αυτών. Ενδεικτικά, και ειδικά για τα ΕΑΣ, πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση προωθεί τη δραστική μείωση του προσωπικού τους, με τη μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου», επιδιώκοντας να διευκολύνει την παράδοση και αυτής της υποδομής - φιλέτο σε επιχειρηματικούς ομίλους. Οι δε συμφωνίες, όπως αυτή με την αμερικανική ΑΤΚ, παίρνουν τελικά το χαρακτήρα «προίκας» στον υποψήφιο «επενδυτή» (δημοσιεύματα λένε ότι συζητείται η πώληση στη «RHEINMETALL»).

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις («πέρασαν» από τη Βουλή ως μέρος της συμφωνίας με την τρόικα) για διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο τμήματα, το πολιτικό και το στρατιωτικό. Στο πολιτικό πέρασαν οι θυγατρικές των ΕΑΣ, η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης» (οι εργαζόμενοι εκεί είναι απλήρωτοι περίπου 18 μήνες) και η «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου», οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο στρατιωτικό πέρασαν τα πέντε εργοστάσια που παράγουν όπλα και πυρομαχικά.

Το δε σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε για τα ΕΑΣ, με την ψήφο και του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρείας, προβλέπει να κλείσουν τα εργοστάσια Μάνδρας (με περίπου εκατό εργαζόμενους) και Ελευσίνας (με πενήντα εργαζόμενους), να μείνουν μόνο τα εργοστάσια Υμηττού, Λαυρίου και Αιγίου, με λιγότερους εργαζόμενους μέσω της εθελουσίας εξόδου.

Πρόκειται για πορεία στοχευμένης συρρίκνωσης της εταιρείας, στην προοπτική της τμηματικής ιδιωτικοποίησης, ενδεχόμενα και με λουκέτο στις περισσότερες εγκαταστάσεις, όπως κατήγγειλε άλλωστε το ΚΚΕ, πρόσφατα, σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ