Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΠΕ
Προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%

Θετικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ στα τρία τελευταία τρίμηνα του 2014 «βλέπει» το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), εκτιμώντας ότι η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 0,6%. Ειδικότερα, για το β' τρίμηνο του 2014 εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4%, στο γ' τρίμηνο κατά 1,2% και στο δ' τρίμηνο κατά 1,9%.

Το ΚΕΠΕ κάνει λόγο για «συνθήκες σταθεροποίησης που επικρατούν στην ελληνική οικονομία», οι οποίες απορρέουν κυρίως από τη «σταδιακή εδραίωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», την υλοποίηση των αντιλαϊκών «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και από την «προοδευτική ομαλοποίηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου».

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, εκτιμώμενη αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω με μια πιο «ευνοϊκή πορεία των εξαγωγών (...) μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας», τη «μετάβαση από αρνητικούς σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής των επενδύσεων, μέσω κυρίως της αποκατάστασης των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης, αλλά και της περαιτέρω βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος βάσει της προώθησης των σχετικών μεταρρυθμίσεων».

Ως στοιχεία που μπορεί να λειτουργήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση σημειώνει «γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή», καθώς και «τυχόν εγχώριες εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν καθυστερήσεις και αγκυλώσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ