Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προς νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση με εργαλείο τη μελέτη του ΚΕΠΕ

Στα χέρια του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται από χτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με όπλο την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει την συνέχεια της επίθεσής της στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα. Το επόμενο διάστημα, αναμένονται αντεργατικές εξελίξεις στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις κατευθύνσεις που ορίζει η ΕΕ, με στόχο την κυριαρχία των ιδιωτικών ασφαλιστικών συστημάτων, τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, την παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέχρι τη μεταφορά του βάρους εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων.

Το ΚΕΠΕ έχει αναλάβει να «νομιμοποιήσει» τα νέα μέτρα, να τα εμφανίσει ως «αναγκαία», από τη σκοπιά των οικονομικών αντοχών των Ταμείων και των δημοσιονομικών του κράτους. Σύμφωνα με όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας, η μελέτη του προβλέπει νέο χτύπημα σε ομάδες ασφαλισμένων, Ταμεία και ηλικιακές ομάδες, «παλιών» εργαζομένων, που κατά τεκμήριο βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ή έχουν εξασφαλίσει «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα οποία σήμερα επιχειρείται να ανατραπούν.

Με πρόσχημα την «κοινωνική ισότητα», προωθείται νέα ενοποίηση των Ταμείων, που θα επιφέρει την εξίσωση προς τα κάτω, δηλαδή την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Με την ίδια επιχειρηματολογία, μεθοδεύεται η κατάργηση των όποιων ειδικών ηλικιακών ορίων υπάρχουν ακόμα στα Ταμεία, όπως για την περίπτωση των γυναικών, των μητέρων με ανήλικα παιδιά, των εργαζομένων στα ΒΑΕ, των εργαζομένων που ακόμα εξασφαλίζουν συνταξιοδότηση με 35ετία, αλλά και ειδικές ομάδες. Κεντρική επιδίωξη είναι το «σπρώξιμο» της ηλικίας συνταξιοδότησης προς τα πάνω, προς τα ανώτερα γενικά όρια, δηλαδή στο 67ο έτος για όλους. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αναπηρικές συντάξεις, για τις οποίες το ΚΕΠΕ αποφαίνεται χωρίς καμία ντροπή ότι «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης». Λέει, δηλαδή, ότι ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος, από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!

Η μελέτη του ΚΕΠΕ επαναφέρει το ζήτημα για αύξηση του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων (15ετία) για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι και το 2012 υπήρξε απόπειρα για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, κάτι που, αν τελικά εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε στέρηση της σύνταξης για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που δε συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα, λόγω της καθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, της παρατεταμένης ανεργίας, της γενικευμένης ανασφάλιστης δουλειάς κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέτρα - οδοστρωτήρας για τους νέους ασφαλισμένους (2014-12-04 00:00:00.0)
Ειλημμένες αποφάσεις τα αντεργατικά μέτρα που συζητούν με την τρόικα (2014-10-05 00:00:00.0)
Για τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα (2014-09-30 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί τώρα η εγκύκλιος (2013-12-07 00:00:00.0)
Περισσότερα χρόνια δουλειάς και μικρότερη σύνταξη (2008-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ