Κυριακή 10 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
«Διασπορά» σε Κεντρική και Ανατολική Αφρική

Μισθοφόροι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» ενώ εγκατέλειπαν την πρωτεύουσα Μπανγκί τον περασμένο Γενάρη
Μισθοφόροι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» ενώ εγκατέλειπαν την πρωτεύουσα Μπανγκί τον περασμένο Γενάρη
Οπως προαναφέραμε, ένα μέρος των ισλαμιστών μισθοφόρων έμεινε στη Λιβύη, άλλο μετέβη στο Μάλι και άλλο «μετανάστευσε» σε άλλες χώρες της Αφρικής, όπως στο Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (πρώην γαλλική αποικία με ανεκμετάλλευτο τεράστιο ορυκτό πλούτο) το 2012 «γεννήθηκε» τάχα από το πουθενά η ισλαμική οργάνωση «ΣΕΛΕΚΑ», που ανέτρεψε τον άλλοτε εκλεκτό του Παρισιού, Πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ, όταν αυτός ήταν έτοιμος να αναθέσει γεωτρήσεις πετρελαίου σε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία.

Οι μισθοφόροι της «ΣΕΛΕΚΑ», στο όνομα υποτίθεται του Ισλάμ, λήστεψαν, λεηλάτησαν και κατέσφαξαν τους χριστιανούς (που είναι πλειονότητα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία), ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Μπανγκί. Συμπτωματικά και στην περίπτωση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, οι μισθοφόροι της «ΣΕΛΕΚΑ» δημιούργησαν το καλύτερο πρόσχημα στο Παρίσι, που έστειλε στρατό το Δεκέμβρη του 2013, στο πλαίσιο της επιχείρησης «SANGARIS», τάχα για να σταματήσει τις σφαγές χιλιάδων χριστιανών. Ο διωγμός των μισθοφόρων της «ΣΕΛΕΚΑ» από τους Γάλλους δημιούργησε πολιτοφυλακές χριστιανών, που μέσα στο χάος και τον πανικό άρχισαν, για εκδίκηση, να σφάζουν τους λιγοστούς μουσουλμάνους της πρωτεύουσας, Μπανγκί.

Το ενδιαφέρον και της ελληνικής αστικής τάξης

Οι νέες σφαγές έδωσαν το πρόσχημα στον ΟΗΕ και στην ΕΕ να στείλουν και δικές τους αποστολές στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, υποτίθεται για το καλό του λαού. Σε αυτή την επιχείρηση της ΕΕ πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το Στρατηγείο της Λάρισας, με Γάλλο στρατηγό και Ελληνα επιτελάρχη, κάτι που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προσδοκώντας μερίδιο από τη λεία.

Ενοπλοι ισλαμιστές παντού

Οι ισλαμιστές μετά την εξαγωγή τους από τη Λιβύη παρεμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Στη Σομαλία, το «νέο αίμα» ισλαμιστών δεν κατάφερε να τονώσει σημαντικά τη δράση της εκεί ισλαμικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» (σημαίνει «Οι Νεολαίοι») που εκμεταλλεύτηκε το 2006 την κυβερνητική αστάθεια που υπήρχε στη χώρα από την ανατροπή του τότε Προέδρου Σίαντ Μπαρ στις αρχές της δεκαετίας του '90, κατατροπώνοντας Σομαλούς πολέμαρχους της περιοχής και επιβάλλοντας για πρώτη φορά «τάξη» και «ηρεμία», έστω και με τη δύναμη των όπλων.

Ο λόγος που λίγοι από τους τζιχαντιστές της Λιβύης κατάφεραν τελικά να φθάσουν στη Σομαλία βρίσκεται σε μία άλλη ιμπεριαλιστική επέμβαση, αυτή τη φορά από δυνάμεις της περιοχής. Από το 2007-2008 βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη στρατιωτική επέμβαση της Αφρικανικής Ενωσης (αποστολή ΑΜISΟΜ, με ιδιαίτερα δραστήρια τη συμμετοχή των στρατών της Κένυας και της Αιθιοπίας, που συμπεριφέρονται σαν κατοχικές δυνάμεις) σε συνεργασία ή συνδυασμό με τις κατά καιρούς «αντιτρομοκρατικές» επιθέσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ, μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με στόχο τη συντριβή της «Αλ Σαμπάμπ». Συνεπώς, εκεί, το περιβάλλον δεν ήταν ιδανικό για «εισαγωγή» ενισχύσεων από τη Λιβύη.

Ομως, η επέμβαση της Αφρικανικής Ενωσης δημιούργησε άλλη δυναμική στην οργάνωση «Αλ Σαμπάμπ», η οποία διεύρυνε την ακτίνα δράση της στη γειτονική Κένυα, όπου υπάρχει πολυάριθμη σομαλική παροικία. Τα στελέχη της «Αλ Σαμπάμπ» άρχισαν, λοιπόν, να στρατολογούν νέα μέλη στην Κένυα και να επιχειρηματολογούν για την ανάγκη «αντίστασης» στην επέμβαση και κατοχή της Σομαλίας από τον κενυατικό και τον αιθιοπικό στρατό, αλλά και τη συμμετοχή των στρατών άλλων αφρικανικών χωρών, όπως της Ουγκάντα και του Μπουρούντι. Τον Ιούλη του 2010, εν μέσω Μουντιάλ, πραγματοποιεί διπλή βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, προκαλώντας το θάνατο 74 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Επίθεση που επαναλαμβάνεται τέσσερα χρόνια μετά (6/7/14), αυτή τη φορά σε βάσεις του στρατού στην περιφέρεια της Ουγκάντα, με αποτέλεσμα 90 νεκρούς.

Το 2011 η «Αλ Σαμπάμπ» εντείνει τις εγκληματικές επιθέσεις στο Ναϊρόμπι, κάνοντάς τες ολοένα και πιο τολμηρές, με χαρακτηριστική την επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι«Westgate Mall», που προκάλεσε το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων, το Σεπτέμβρη του 2013. Ακολουθούν πολύνεκρες, ιδιαίτερα βίαιες, επιθέσεις σε παράκτιες τουριστικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Κένυας τον Ιούνη και Ιούλη του τρέχοντος έτους. Δεν αποκλείεται ωστόσο η «Αλ Σαμπάμπ» να βρήκε μιμητές ή περιθώρια δράσης ακόμη και στην Τανζανία, όπου στις 8 Ιούλη σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε ινδικό εστιατόριο της πόλης Αρούσα, με θαμώνες πλούσιους ντόπιους και Δυτικούς τουρίστες και αποτέλεσμα τον αρκετά σοβαρό τραυματισμό οκτώ ατόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενίσχυση ισλαμιστών στο φόντο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2014-08-10 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις και ερωτήματα (2013-09-27 00:00:00.0)
Επέμβαση του κενυατικού στρατού (2012-09-29 00:00:00.0)
Καταγγελίες για εκτελέσεις αμάχων (2012-03-31 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί και επιθέσεις (2011-12-09 00:00:00.0)
Στρατιωτική επιχείρηση της Κένυας (2011-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ