Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
Συνέχεια στο παζάρι για το χρέος σε Διεθνές Δικαστήριο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Η κυβέρνηση της Αργεντινής τελικά προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη διαμάχη της με τα αμερικανικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), «NML Capital» και «Aurelius Management», που αντιπροσωπεύουν το 7% των πιστωτών της χώρας που δεν είχαν δεχτεί κούρεμα των ομολόγων τους. Η κυβέρνηση μάλιστα καταγγέλλει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της χώρας, αφού επιτρέπει στον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τόμας Γκριέσα, να μπλοκάρει σε αμερικανικές τράπεζες τις πληρωμές ομολογιούχων, και αυτών που είχαν δεχτεί κούρεμα ομολόγων το 2005 και 2010.

Η αστική κυβέρνηση της Αργεντινής δηλώνει ότι θέλει να πληρώσει τους πιστωτές της με τουλάχιστον 300% κέρδος γι' αυτούς και όχι 1600%, που ζητάνε τα αποκαλούμενα κερδοσκοπικά κεφάλαια - «γύπες», φαινόμενο, βέβαια, καθ' όλα συμβατό και νόμιμο στον καπιταλισμό, που υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρσνερ, όπως και οι προηγούμενες του εκλιπόντος συζύγου της Νέστορ, με τα σπασμένα να πληρώνει ο λαός.

Το τι τελικά θα προκύψει από αυτήν την προσφυγή είναι αβέβαιο. Ωστόσο το παζάρι των αστών, ώστε και πάλι να ωφεληθεί το κεφάλαιο, που ενισχύθηκε ποικιλότροπα (έτσι άλλωστε φούσκωσε το χρέος στα 100 δισ. δολάρια και ήρθε η χρεοκοπία το 2001) και στη συνέχεια και με το νέο μείγμα διαχείρισης των Κίρσνερ, είναι φανερό ότι γίνεται στη σταθερή ρότα των νέων θυσιών για τα λαϊκά στρώματα.

Μετά την προσφυγή της Αργεντινής στο Διεθνές Δικαστήριο, που κάποιοι αστοί πολιτικοί αλλά και οι εγχώριοι οπορτουνιστές επιχειρούν να παρουσιάζουν ως «θαρραλέα» πράξη ή εκθειάζουν τους «λαϊκούς πανηγυρισμούς για την υπερήφανη στάση της κυβέρνησης Κίρσνερ», είναι φανερό ότι τα παζάρια θα συνεχιστούν. Ηδη ο δικαστής Γκριέσα κάλεσε χτες το βράδυ νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αργεντινής. Το ζητούμενο ωστόσο δεν αλλάζει. Αυτό που έχει σημασία είναι οι λαοί να πάψουν να εγκλωβίζονται στη λογική του «μικρότερου κακού», του συμβιβασμού με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να οργανώσουν την πάλη τους για να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που παράγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ