Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΙΝΑ
Κινήσεις για διεύρυνση των κερδοφόρων «μπίζνες» του κεφαλαίου

Η επιδίωξη για διεύρυνση των κερδοφόρων μπίζνες μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που έχουν έδρα την Ελλάδα με τους κινεζικούς καλά κρατεί, όπως δείχνει το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε χτες μεταξύ του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και του Γκούο Ταϊτσέγκ, προέδρου της κινεζικής εταιρείας logistics «Τσινγκ Κιιν Γκόνταουν», με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στη Κίνα. Το πρωτόκολλο έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων συμφωνιών Ελλάδας - Κίνας, οι οποίες κλείστηκαν κατά τις επισκέψεις του Προέδρου και του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλιστούν κερδοφόρες μπίζνες στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μπίζνες από τις οποίες οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες της χώρας, που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, δε θα έχουν κανένα όφελος.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, η εταιρεία «Τσινγκ Κιιν Γκόνταουν», με τη στήριξη του κινεζικού κράτους, έχει δημιουργήσει σε λιμάνι της Κίνας «επιχειρηματικό πάρκο» και ήδη η ελληνική εταιρία «Καπερώνη» έχει υπογράψει ιδιωτική συμφωνία, «εξασφαλίζοντας, αδαπάνως και για τα δυο πρώτα χρόνια, τη χρήση μεγάλης έκτασης του πάρκου από τους Ελληνες εξαγωγείς» για την προώθηση των εμπορευμάτων τους στην κινεζική αγορά.

«Το επιχειρηματικό πάρκο», σημειώνεται, «καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Γιάν Τσάο, διαθέτει Κέντρα Εμπορικών Συναλλαγών των εταιρειών, αποθηκευτικούς χώρους για τα προϊόντα του παγκόσμιου εμπορίου, Ελεύθερη Ζώνη Εμπορίου και logistics, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης του εμπορίου».

Οπως επισημαίνεται, το «πρωτόκολλο συνεργασίας» είναι «στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα». Χαρακτηριστικά των επιδιώξεων των εγχώριων ομίλων ήταν όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Β. Κορκίδης: «Το ΕΒΕΠ εργάζεται εντατικά για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που δημιουργείται στο λιμάνι του Πειραιά, έπειτα και από την επιτυχημένη συνεργασία με "COSCO", "ΖΤΕ", "HUAWEI", καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο Logistics, αλλά και παγκόσμιο κόμβο θαλάσσιων μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Τα ελληνικά προϊόντα θα μπορούν στο μέλλον να έχουν ένα ράφι και οι Ελληνες επιχειρηματίες μια βιτρίνα στην Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ