Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μιλούν για συμφωνία περί «κυβέρνησης εθνικής ενότητας»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας λένε ότι κατέληξαν οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου στο Αφγανιστάν, όπως ανακοινώθηκε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ασράφ Γάνι (που είχε βγει πρώτος στο δεύτερο γύρο των εκλογών) δήλωσε ότι «θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας... Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας χώρισε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας».

Ο Κέρι έφτασε στη χώρα την Πέμπτη, πραγματοποιώντας τη δεύτερη ξαφνική επίσκεψη μέσα σε ένα μήνα. Χτες συναντήθηκε αρχικά με το σημερινό Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, και μετά είχε ταυτόχρονη επαφή με τον Γάνι αλλά και τον Αμπντουλά Αμπντουλά, που είχε βγει πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι είχαν ανταλλάξει κατηγορίες για νοθείες και στις 12 Ιούλη είχαν συμφωνήσει σε έναν επανέλεγχο των ψηφοδελτίων του δεύτερου γύρου αλλά στην πορεία εμφανίστηκαν νέες διαφωνίες.

Μιλώντας σε δημοσιογραφους, ο Κέρι εξήγησε ότι «ένας από τους δύο άνδρες θα είναι Πρόεδρος της χώρας αλλά και οι δυο θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον του Αφγανιστάν».

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι το έγγραφο της συμφωνίας -που ισχυριζόταν ότι είχε στη διάθεσή του- δεν έδινε λεπτομέρειες για τη λειτουργία της κυβέρνησης, μόνο ότι και οι δύο πλευρές πρόκειται να συγκροτήσουν επιτροπές εργασίας.

Επίσης, τα Πρακτορεία ανέφεραν ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα καταλήξουν συγκεκριμένα και ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μέχρι την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, 4-5 Σεπτέμβρη, πρέπει να έχει αρθεί το αδιέξοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2014 θα ολοκληρωθεί η απόσυρση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων αλλά οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πρόθυμες να κρατήσουν δυνάμεις στη χώρα (π.χ., για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού), συμφωνία που και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έχουν πει ότι θα εγκρίνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ