Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Κατατέθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία στο ΣτΕ

Συμπληρωματικά στοιχεία κατέθεσαν χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σχετικά με την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς.

Στόχος, σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη (ΔΦΔ) να μην υπερβεί τα 2,019 δισ. ευρώ, όπως συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα.

Ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ προσέφυγαν στο ΣτΕ και το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε διαταγή προσωρινής αναστολής του μέτρου. Την περασμένη Πέμπτη άρχισε η διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης. Η απόφαση θα εκδοθεί σε μερικές βδομάδες.

Ειδικότερα το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, μήνα του έτους και γεωγραφική περιοχή! Παρόμοια πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων είχαν επιβληθεί με αποφάσεις του τέως υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού στις αρχές του χρόνου. Την ισχύ εκείνων των αποφάσεων ανέστειλε (Απρίλης 2014) η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Με τέτοιου τύπου αποφάσεις μετακυλίεται όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς φαρμάκων στους αρρώστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα εκτινάχτηκε από 9% το 2009 σε 25% το 2013. Ετσι τα λαϊκά νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να αυξήσουν κατά 40,9% τις δαπάνες τους για φάρμακα.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει - και είναι το μοναδικό κόμμα - την κατάργηση τόσο του πλαφόν στη συνταγογράφηση των γιατρών όσο και τη συμμετοχή των αρρώστων στην αγορά φαρμάκων, προτείνοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη κρατικού φορέα φαρμάκων που θα καλύπτει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες του πληθυσμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ