Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΟΛΑ
Δεκάδες νεκροί από επίθεση της «ΟΥΝΙΤΑ»

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Πάνω που η κυβέρνηση της Αγκόλας εξέφραζε την αισιοδοξία της για την πορεία της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη λήξη του πολύχρονου εμφύλιου πολέμου, η είδηση σφαγής δεκάδων χωρικών στην κεντρική επαρχία της χώρας, Μπίε, ήρθε να ξαναταράξει τα νερά... Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αντάρτες της «ΟΥΝΙΤΑ» εξαπέλυσαν την περασμένη βδομάδα επίθεση στο μικρό χωριό Τσικαντούλα σκοτώνοντας 100 έως 150 άτομα. Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας μόλις χτες, οπότε κατέφθασαν οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες της σφαγής στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπέι, Κουίτο.

Οσοι διασώθηκαν από το άγριο φονικό εγκατέλειψαν άρον - άρον το χωριό τους και έφθασαν στο Κουίτο, επιβαίνοντας σε αγροτικά οχήματα ή ακόμη και διανύοντας απόσταση 77 χλμ με τα πόδια. Σύμφωνα μ' αυτές τις μαρτυρίες, οι δράστες εξαπέλυσαν εν ψυχρώ επίθεση προκαλώντας δεκάδες θανάτους. Το άγριο φονικό προκάλεσε τόσο τρόμο, ώστε πολλοί από τους χωρικούς δήλωσαν πως προτιμούν να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους, από το φόβο να πέσουν και οι ίδιοι θύματα μιας παρόμοιας επίθεσης.

Ολα αυτά, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης της Αγκόλας, Κούντι Παϊχάμα, δήλωνε πως η ανταρτική οργάνωση «ΟΥΝΙΤΑ» έχει ουσιαστικά ηττηθεί και πως ο 25χρονος αιματηρός εμφύλιος πόλεμος «ζει το τελευταίο στάδιο» εάν δεν έχει στην πραγματικότητα λήξει... Σύμφωνα ωστόσο, με τις τελευταίες πληροφορίες του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «BBC», τις τελευταίες μέρες μάχες εξακολουθούσαν να μαίνονται μόνον στις κεντρικές επαρχίες της Αγκόλας, όπου βρίσκονται οι εναπομείναντες δυνάμεις της «ΟΥΝΙΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ