Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014 - Κυριακή 17 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΝΕΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

* Ο Σκακιστικός Ομιλος Περιστερίου διοργανώνει, σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο, το 6ο «Παπαναστάσειο» Ανοιχτό Τουρνουά με ελβετικό 7 γύρων και χρόνο σκέψης 90' συν 30'' για όλη την παρτίδα.

Το Τουρνουά θα διεξαχθεί στο κτίριο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1 και Κηφισού) σε δύο Ομίλους για παίκτες με ΕΛΟ>1700 και <1600 και στο χρονικό διάστημα 4 με 12 Σεπτέμβρη, εκτός από το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Σεπτέμβρη. Δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Ι. Λαπατά τηλ. 6947.156.137 και στο e-mail info@soperisteriou.gr.

* Από το 2ο βιβλίο του Διεθνούς Διαιτητή Μάνου Γεωργουλάκη (έκδοση ΕΟΣ Αχαρνών) «Κόκκινη Κάρτα στο Σκάκι», παρουσιάζουμε το θέμα: Η Μπαγαποντιά. «Στρατιωτική Λέσχη Φρουράς Αθηνών 1960: Ενα Διεθνές Σκακιστικό γεγονός με τον ισχυρό Πολωνοαργεντινό GM Μιγκουέλ Νάιντορφ, όπου αντιμετωπίζει σε αγώνα "Σιμουλτανέ" 50 ισχυρούς Ελληνες - παίζοντας συγχρόνως δύο από αυτούς Μπλάιντ - χάνοντας από τον Β. Μιχαλάκη, ισοπαλία με τον Δ. Πετροβίκη και 48 νίκες!

Εκτός παιχνιδιού ήταν ο αργότερα πρωταθλητής Ελλάδας Λάζαρος Βυζαντιάδης, ο οποίος παρακολουθούσε τις παρτίδες και κάπου - κάπου πρότεινε στα μουλωχτά καμιά κίνηση, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των αγώνων.

Μετά από 3 ώρες αγώνα, ο Νάιντορφ είχε κερδίσει 15 παρτίδες και ο Βυζαντιάδης στάθηκε πάνω από νεαρό φίλο του (εκείνη τη στιγμή ο Νάιντορφ μόλις τους είχε προσπεράσει και βρισκόταν σε κάποια απόσταση). "Ατυχος είσαι, βρε Τ.", του είπε. "Χάνεις. Αν όμως ο Ιππος δ4 ήταν στο ε4 κέρδιζες εντυπωσιακά με ..." και ψιθύρισε την κίνηση. Ο Τ. το είδε αμέσως. Κρύος ιδρώτας τον περιέλουσε. Με μια μικρή μετατόπιση του Ιππου θα γινόταν κύριο θέμα στη σκακιστική ειδησεογραφία. Πού να το αντιλαμβανόταν ο Νάιντορφ στη ζαλάδα του, σκέφτηκε... Θα 'ταν βέβαια ανήθικο... αλλά η Δόξα μεγάλη... Ο Τ. αντιμετώπισε δίλημμα, συνειδησιακή κρίση. Ο Νάιντορφ πάλι, ολοκληρώνοντας τον εσωτερικό κύκλο, πλησίαζε... Ο πειρασμός υπερίσχυσε. Ο Τ. το διακινδύνευσε. Ταχυδακτυλουργικά (ελάχιστοι θεατές ίσως το πρόσεξαν) έσπρωξε σχεδόν αδιόρατα με το μικρό δάκτυλο τον Ιππο από το δ4 στο ε4. Και, μόλις ο Νάιντορφ έφτασε μπροστά του, έπαιξε την κίνηση που του είχαν υποδείξει. Ο Νάιντορφ θεωρούσε κερδισμένη την παρτίδα και ξαφνικά βλέπει ότι χάνει. Ξαναπαίζει νοερά σε 1 λεπτό την παρτίδα και εντοπίζει την μπαγαποντιά! Με μια μεγαλοπρεπή και συνάμα περιφρονητική κίνηση του χεριού, πέταξε κάτω το Βασιλιά του Τ. και προχώρησε στον επόμενο παίκτη. Ο Τ. το 'σκασε κλεφτά από την αίθουσα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ