Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργία πείνας μεταναστών στη Δράμα

φωτό αρχείου

Eurokinissi

φωτό αρχείου
Απεργία πείνας ξεκίνησαν 100 μετανάστες και πρόσφυγες στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Παρανέστι Δράμας, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι, αφού τούς χορηγηθεί το ειδικό έγγραφο αναστολής απέλασης 30 ημερών. Οι 100 κρατούμενοι, επί της ουσίας, που μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τη Σάμο και προέρχονται από Ιράκ, Ιράν, Συρία και Αφγανιστάν, ανησυχούν για τις οικογένειές τους και ζητούν να επανασυνδεθούν μαζί τους. Παράλληλα, όπως επιβεβαιώνεται και από την Υπατη Αρμοστεία (ΥΑ) του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες «καταγγέλλουν διακριτή μεταχείριση σε βάρος τους σε σχέση με άλλους νεοεισερχόμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες κρατούνται φυλακισμένοι χωρίς να είναι εφικτή η απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες τους, αλλά και εξαιτίας συμφωνιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει απέλαση (π.χ. περίπτωση Σύρων), για να παραμένουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γίνεται επίκληση της λεγόμενης «δημόσιας τάξης»... Πρόσφατα, να υπενθυμίσουμε, πολλοί φυλακισμένοι χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κάνει απεργία πείνας με αφορμή την παράταση κράτησης, τις άσχημες συνθήκες κράτησης, τις βιαιοπραγίες από πλευράς αστυνομικών. Να τονιστεί ότι οι συνθήκες κράτησης δεν αφορούν μόνο στις υλικές εγκαταστάσεις. Περιλαμβάνουν και όλες εκείνες τις υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες για να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκή και κατάλληλη σίτιση και ρουχισμό, στρώματα και κλινοσκεπάσματα, τακτικό προαυλισμό, δυνατότητα επικοινωνίας του κρατούμενου με τους οικείους του και με δικηγόρο, διερμηνεία σε γλώσσα που να κατανοεί, ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη και μια σειρά αλλά τα οποία δεν υπάρχουν...

Να σημειωθεί ότι η ΥΑ έχει εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την υιοθέτηση, από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου, απόφασης που επιτρέπει την παράταση της κράτησης και πέραν του ανώτατου ορίου των 18 μηνών που προβλέπεται και επισημαίνει ότι το μέτρο, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε αιτούντες διεθνούς προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ