Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από Δευτέρα η αποστολή των φορολογικών εντύπων

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή (έχει και προεκλογικό χαρακτήρα) ρυθμίζονται προβλήματα υπερφορολόγησης των εισοδημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα η αποστολή του βασικού εντύπου (Ε1) για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2000 προς τους υπόχρεους φορολογούμενους από το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει το ΚΕΠΥΟ, μέχρι το τέλος Φλεβάρη αναμένεται να έχει αποσταλεί η πρώτη παρτίδα περίπου 800.000 εντύπων σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων.

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος οι φορολογικές δηλώσεις για όσους απέκτησαν εισοδήματα το 1999 θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί και υποβληθεί στο διάστημα από την 1η Μάρτη μέχρι και το τέλος Μάη του 2000. Οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καταρτίστηκαν με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) των φορολογούμενων. Με βάση τα παραπάνω, οι μισθωτοί θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στο διάστημα από τις 3 Μάη μέχρι και τις 31 Μάη.

Στο μεταξύ χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται προβλήματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Η τροπολογία θέτει «πλαφόν» στο ύψος των καθαρών φορολογητέων κερδών που προκύπτουν με βάση τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα), όταν αυτά εμφανίζονται πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που προκύπτουν από τη λεγόμενη εξωλογιστική μέθοδο. Κι αυτό διότι με τη λογιστική μέθοδο προκύπτουν ιδιαίτερα υψηλά καθαρά κέρδη για πολλές μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις (και ιδιαίτερα οικογενειακές), οι οποίες λόγω του ισχύοντος νομικού καθεστώτος δεν έχουν δικαίωμα να εμφανίζουν σειρά εξόδων που πραγματοποιούν.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τροπολογίας, τα καθαρά εισοδήματα των επιχειρήσεων πώλησης ή παραγωγής, που τηρούν βιβλία και στοιχεία Β` κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα οποία προκύπτουν από το λογιστικό προσδιορισμό των αποτελεσμάτων τους, δεν μπορεί να είναι ανώτερα από τα καθαρά κέρδη που προσδιορίζονται εξωλογιστικά, προσαυξημένα κατά ποσοστό 50% αυτών.

Αν για παράδειγμα μία εμπορική επιχείρηση εμφανίζει με τη λογιστική μέθοδο καθαρά κέρδη 7 εκατ. δρχ. και με την εξωλογιστική μέθοδο κέρδη 4 εκατ. δρχ., τότε ο φόρος θα υπολογιστεί σε καθαρό εισόδημα ύψους 6 εκατ. δρχ. (4 εκατ. + 50%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ