Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Δύο έφηβοι, μαθητές Λυκείου, στη νότια Καλιφόρνια συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να πυροβολήσουν θανάσιμα τουλάχιστον τρεις εκπαιδευτικούς και μεγάλο αριθμό συμμαθητών τους σε σχολείο της Νότιας Πασαντίνα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η Αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη τους μετά από υποψίες καθηγητών και ιδιοκτητών καταστημάτων όπλων, που διαπίστωσαν ότι οι νεαροί αναζητούσαν πυροβόλα, βόμβες και άλλες εκρηκτικές ύλες.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η Ουκρανία θα αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της που μετέχει στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) έως το τέλος Αυγούστου. Η Ουκρανία διατηρεί δύναμη 160 στρατιωτών στην KFOR, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αποσυρθεί.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ενα τρένο διεμβόλισε χτες ένα τρίκυκλο στη Βόρεια Ινδία σε διάβαση στο κρατίδιο Μπιχάρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 8 παιδιά. Ολα τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Κάθε χρόνο στη χώρα σκοτώνονται σε τέτοια ατυχήματα 15.000 άνθρωποι, λόγω των ανεπαρκών μέτρων ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Τον περασμένο μήνα από τη σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο στη Νότια Ινδία σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μικροί μαθητές.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Τρία συγγενικά πρόσωπα του πάπα Φραγκίσκου, δύο μικρανίψια του και η μητέρα τους, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας σε τροχαίο δυστύχημα στην επαρχία Κόρντομπα της Αργεντινής, όταν το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε προπορευόμενη νταλίκα. Ο πατέρας των παιδιών, Οράσιο Μπεργκόλιο (όπως και το πραγματικό όνομα του πάπα), νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Τον Νορβηγό Εσπεν Μπαρθ Αϊντε εμφανίζει η εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος» ως τον πιθανότερο νέο ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που πρόκειται να αντικαταστήσει τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο Αϊντε έχει διατελέσει υπουργός Αμυνας και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών της χώρας του.

TZOYMΠΑ.-- Η «Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων» κατήγγειλε χτες το κλείσιμο του δημοφιλούς νοτιοσουδανικού ραδιοσταθμού «Bakhita Radio» στην πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, από δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν επιδρομή στις εγκαταστάσεις του σταθμού το Σάββατο και έβαλαν λουκέτο συλλαμβάνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο Σλοβένος Πρόεδρος, Μπορούτ Παχόρ, έδωσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 51χρονο κεντροδεξιό Μίρο Τσέραρ. Ο Τσέραρ θα πρέπει να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα στη Βουλή στις 25 του μήνα και να ζητήσει την έγκριση των βουλευτών.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Κρούσματα άρνησης Νιγηριανών στρατιωτών να πολεμήσουν τους εγκληματίες της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» καταγράφει χτεσινή ανταπόκριση του ΒΒC από τη Βορειοανατολική Νιγηρία, καθώς αρκετές δεκάδες στρατιώτες εμφανίζονται να αρνούνται τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις εναντίον των εξτρεμιστών της ένοπλης οργάνωσης δίχως καλύτερα όπλα και εξοπλισμό.

ΑΜΜΑΝ.-- Αδέσποτα «τυχαία» πυρά προς τη μεριά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιορδανία είχαν, χτες, ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Ιορδανών φρουρών ασφαλείας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας στο Αμμάν, Αμέρ αλ Σαρτάουι, δίχως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Στους 13 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη λιστερίωση, μία βακτηριακή λοίμωξη που συνδέεται με την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων κρέατος στη Δανία μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Νεότερες ανακοινώσεις Δανών αξιωματούχων αναφέρουν ότι από τον περσινό Σεπτέμβρη έως σήμερα, 24 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τη βακτηριακή τροφική λοίμωξη ενώ τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Την περασμένη βδομάδα η Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας διέταξε την απόσυρση ενός αλλαντικού που παρασκευάζεται από την εταιρεία «Jorn A. Rullepolser A/S», κοντά στην Κοπεγχάγη.

TEXΕΡΑΝΗ.-- Εξέπνευσε χτες σε νοσοκομείο της Τεχεράνης η επιφανής, 87χρονη Ιρανή ποιήτρια Σιμίν Μπεχμπαχανί, γνωστή μεταξύ άλλων για τον αγώνα της υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Μπεχμπαχανί νοσηλευόταν σε κώμα από τις 6 Αυγούστου ώσπου πέθανε από καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο γιος του ηθοποιού του Χονγκ Κονγκ Τζάκι Τσαν συνελήφθη στο Πεκίνο την περασμένη βδομάδα για κατοχή ναρκωτικών. Ο 32χρονος Τζέισι Τσαν, ο οποίος είναι και ο ίδιος ηθοποιός και τραγουδιστής, συνελήφθη μαζί με τον δημοφιλή ηθοποιό της Ταϊβάν Κάι Κο, 23 ετών, μετά από τεστ όπου διαπιστώθηκε πως είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας, ανέφερε η Αστυνομία. Η Αστυνομία επίσης βρήκε πάνω από 100 γραμμάρια κάνναβης στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του. Η επιχείρηση αποτελεί μέρος της αντιναρκωτικής εκστρατείας κατά την οποία από τις αρχές του χρόνου έχουν συλληφθεί 10 διάσημοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ