Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ για αγωνιστικό «διάλογο»

Ενώ η κυβέρνηση με τις προτροπές του ΣΕΒ στήνει το σκηνικό της απάτης του «κοινωνικού διαλόγου», οι εργαζόμενοι και τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουν την πάλη τους και κηρύσσουν νέο γύρο αντιπαράθεσης. Μπροστά στη δύναμη και την αποφασιστικότητα των απεργών, την καθολική απαίτηση των εργαζομένων για την ικανοποίηση των δικών τους αιτημάτων, η κυβέρνηση επιχειρεί να «παγώσει» το θέμα, να εμφανίσει προς τα έξω την εικόνα ότι δήθεν «έχει λάβει το μήνυμα» και τώρα μπορούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καθίσουν να συζητήσουν.

Το πρώτο «πάτημα» σ' αυτή τη διολίσθηση προς τον «κοινωνικό διάλογο» που επιζητεί η κυβέρνηση, το έδωσαν ήδη οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, που αμφότερες αύριο και μεθαύριο έχουν ανακοινώσει ότι θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Εργασίας. Οσο και αν οι συγκεκριμένες ηγεσίες προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία των συναντήσεων, είναι σίγουρο πως με τη στάση τους αυτή έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και από κατηγορούμενη να βρεθεί στη θέση του αξιόπιστου συνομιλητή. Το επόμενο βήμα θα είναι η η οργάνωση του διαλόγου, είτε μέσω της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Σε αυτή άλλωστε την κατεύθυνση πιέζει και ο ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε χτες ότι «πρέπει να καθίσουμε γρήγορα στο τραπέζι και να τα βρούμε».

Πάντως ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και τις προθέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η διοίκηση της οποίας συνέρχεται την Πέμπτη, το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις λογαριάζουν να διανύσουν αλλιώς το χρόνο του καλοκαιριού.

Ηδη αύριο, την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συναντάται με τον υπουργό Εργασίας, έξι συνταξιουχικές οργανώσεις διοργανώνουν πικετοφορία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος. Επίσης από 6 έως 13 Ιούνη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν κηρύξει βδομάδα κινητοποιήσεων, ενώ νέα πανελλαδική απεργία αποφάσισε για τις 14 Ιούνη η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Τις μέρες αυτές συνεδριάζουν οι διοικήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για να οργανώσουν την κλιμάκωση του αγώνα, ενώ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο πραγματοποιεί συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στο Ρέθυμνο, αύριο στην Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και το Ηράκλειο Κρήτης, την Πέμπτη στη Λάρισα, το Βόλο και τα Χανιά και στις 6 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κράχτες της ταξικής συνεργασίας (2012-01-11 00:00:00.0)
Με το ΠΑΜΕ στις 17 του Μάρτη (2009-02-19 00:00:00.0)
Η «Ιερή Συμμαχία» ακονίζει τα μαχαίρια της (2006-01-29 00:00:00.0)
Εμπαιγμός (2004-09-21 00:00:00.0)
Απεργίες και πορείες σε Λέσβο, Λήμνο, Ηράκλειο (2001-04-25 00:00:00.0)
«Αλλαξε ο Μανωλιός...» (2000-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ