Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Συνέχεια στη διαδικασία κυρώσεων - αντικυρώσεων

Η Σερβία με προενταξιακό καθεστώς δέχτηκε παρατηρήσεις από αξιωματούχο της λυκοσυμμαχίας

Η αντιπαράθεση ΕΕ και Ρωσίας με τις κυρώσεις και αντικυρώσεις που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, περιέλαβε χτες και τη Σερβία, η αστική κυβέρνηση της οποίας έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και βρίσκεται στο στάδιο της προενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ. Ετσι, χτες διπλωματική νότα διαμαρτυρίας φέρεται να επέδωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στη Σερβία Οσκαρ Μπενεντίκτ στον πρωθυπουργό της βαλκανικής χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζητώντας από το Βελιγράδι να ταχθεί στο πλευρό της Ενωσης και να σταματήσει τις εξαγωγές στη Ρωσία. Αυτό αναφέρει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα «Informer», με έδρα το Βελιγράδι. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να επέδωσε τη διπλωματική νότα στον κ. Βούτσιτς, την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια επίσκεψης στο έργο αποκατάστασης ενός σχολείου που επλήγη από τις πλημμύρες του περασμένου Μάη, στο Ομπρένοβατς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ θέλει να δείξει η Σερβία αλληλεγγύη στη στάση των εταίρων σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και να μη χρησιμοποιήσει κανένα κρατικό μέσο για την ενίσχυση εμπορικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εξαγωγών τροφίμων προς τη Ρωσία - π.χ. να μη χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως μέσο αύξησης των δικών της εξαγωγών εις βάρος των χωρών της ΕΕ. Για το θέμα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Η όλη υπόθεση σημειώνεται σε μια περίοδο που οι κυρώσεις και το παζάρι ανάμεσα σε Ρωσία, Ουκρανία, ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως δείχνει και η προετοιμαζόμενη για την Τρίτη συνάντηση στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Ταυτόχρονα, η Ρωσία, που αυτές τις μέρες προχώρησε σε μια κίνηση με υγειονομικό πρόσχημα κατά της αμερικανικής αλυσίδας εστιατορίων «McDolnald's» κλείνοντας καταστήματα, επιμένει σε εμπάργκο διατροφικών προϊόντων παρά τους ελιγμούς (όπως χτες με κάποια τρόφιμα, ψαρικά, γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη) έχει κάνει σαφές ότι αναζητεί και νέες πηγές προμήθειας προϊόντων που εισάγει. Ηδη μονοπωλιακοί όμιλοι της Κίνας, χωρών της Λατινικής Αμερικής βλέπουν την όλη εξέλιξη ως ευκαιρία για διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών.

Αντικυρώσεις και στην Ιαπωνία

Χτες, επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη Μόσχα λίστα Ιαπώνων πολιτών οι οποίοι απαγορεύεται να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος. Η λίστα αποτελεί την απάντηση της Ρωσίας στους περιορισμούς χορήγησης βίζας από πλευράς Ιαπωνίας σε αριθμό Ρώσων πολιτών, υπό μορφή κυρώσεων για τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της ουκρανικής Κριμαίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις γύρω από τη συμφωνία για τα σιτηρά (2023-09-12 00:00:00.0)
Νέα «καμπανάκια» για τις «καθυστερήσεις» στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση (2022-05-18 00:00:00.0)
Ψήφισμα για άμεσο τερματισμό της «χρήσης βίας κατά της Ουκρανίας» από τη Ρωσία (2022-03-03 00:00:00.0)
Ευχολόγια για τη μη εφαρμοζόμενη εκεχειρία (2015-06-25 00:00:00.0)
Νέος γύρος αντιπαράθεσης ΕΕ - Ρωσίας (2014-09-12 00:00:00.0)
Αυτή είναι η ΕΕ (2014-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ