Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΙΑ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Σχέδιο για νέο είδος κατοχικής δύναμης

Χτυπημένο σπίτι στη βόρεια Γάζα

Associated Press

Χτυπημένο σπίτι στη βόρεια Γάζα
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γίνονται διαβουλεύσεις για την επίτευξη μιας «βιώσιμης και μακροπρόθεσμης» εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το πρόσφατο ναυάγιο των ισραηλινο - παλαιστινιακών έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο με διαμεσολαβητή την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας κυκλοφορεί προσχέδιο απόφασης που ζητεί την αποστολή και ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ (ενδεχομένως και χωρών της ΕΕ) στη Λωρίδα της Γάζας για να εξασφαλίσουν την τήρηση της εκεχειρίας και να ικανοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο οι απαιτήσεις των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων για «αποστρατιωτικοποίηση» της περιοχής. Το προσχέδιο φέρεται επίσης να ζητεί άρση του πολυετούς ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα, κατάλυση της κυβέρνησης παλαιστινιακής ενότητας μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ», που έχει συγκροτηθεί από τον περασμένο Μάη, με σκοπό την παράδοση του ελέγχου της περιοχής στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, παρέτεινε χτες κατά μία μέρα την επίσκεψή του στο Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον μονάρχη Ελ Τάνι και με το υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος της «Χαμάς» Ισμαήλ Χανίγια, που βρίσκεται στην Ντόχα. Ο Χανίγια, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αμπάς, είχε δηλώσει ότι η οργάνωσή του δεν θα δεχθεί «τίποτε λιγότερο από τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού και της ισραηλινής επιθετικότητας».

Αργότερα χτες βράδυ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος αναμενόταν να αναχωρήσει για την Αίγυπτο, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε πως χτύπησε τουλάχιστον 25 «στόχους» κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, έχοντας προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 23 ατόμων (ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά) από το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οπότε ξανάρχισαν οι φονικές επιθέσεις.

Χτες επίσης, στη Γάζα αξιωματούχοι ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι η «Χαμάς» εκτέλεσε 18 πληροφοριοδότες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων, μετά τη δολοφονία τριών σημαντικών στρατιωτικών διοικητών της οργάνωσης στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Οι 18 εκτελέστηκαν στο στρατηγείο της αστυνομίας στην πόλη της Γάζας νωρίς χτες το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ