Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Οχυρώνεται πίσω από κάλπικα διλήμματα

Κάλπικα διλήμματα όπως «μνημόνιο ή δημοκρατία» επιστρατεύει ξανά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία έγινε ακόμα πιο καθαρό ότι στρατηγικά συμπλέει με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στη «Real News», «υπόσχεται» κυβέρνηση ανιδιοτελή, σεμνή και έντιμη, που θα εκφράζει την άρνηση του τρόπου διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ... Απορρίπτει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη ΝΔ, σε ένα μεγάλο συνασπισμό, θέτοντας στο λαό το ψευτοδίλημμα «ή θα ηττηθούν η μνημονιακή Δεξιά και οι συνεργοί της, ή θα ηττηθεί η δημοκρατία, η αλήθεια, η κοινωνία, η Ελλάδα». Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι τα σενάρια για μεγάλο συνασπισμό ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τα τροφοδοτούσαν προ ολίγων μηνών.

Ο Αλ. Τσίπρας τώρα λέει οτι απορρίπτει ακόμα και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αφορίζοντας όσους «επέλεξαν να είναι σύμμαχοι, συνεργοί και συνένοχοι του κυρίου Σαμαρά, που εκφύλισαν το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ, που ψήφισαν τα μνημόνια, που εξαπάτησαν το λαό». Προσπέρασε, φυσικά, το γεγονός ότι στο κόμμα του ήδη στεγάζονται μια σειρά τέτοιοι πολιτικοί παράγοντες που προαλείφονται να στελεχώσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει πει τους δεν τους ζητά πιστοποποιητικό, αρκεί να εναντιώνονται στο μνημόνιο..

Είναι αξιοσημείωτο ότι ερωτηθείς σχετικά με τον Κ. Καραμανλή, απαντά ότι «στην πολιτική, όπως και στη ζωή, ο καθένας ξεχωρίζει από το βίο και την πολιτεία του. Και φυσικά από τις απόψεις που πρεσβεύει και την πολιτική που υπηρετεί, αυτό όμως δεν μας οδηγεί να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την ίδια πολιτική είναι ίδιοι, ή το κάνουν με τα ίδια μέσα». Τα λεγόμενά του δεν πρέπει να αποκοπούν απ' τις φήμες που επιμένουν ότι η Κουμουνδούρου κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το «καραμανλικό» στρατόπεδο της ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, εύχεται καλή επιτυχία στον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει εκεί ως επίτροπος τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Επί της ουσίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να υποσχεθεί παρά μέτρα διαχείρισης της φτώχειας που γενικεύεται όπως «δημοκρατία παντού από την πρώτη μέρα», «άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης για να ανακουφιστούν εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν πεταχτεί στον Καιάδα των μνημονίων», «κατάργηση της αθλιότητας του ΕΝΦΙΑ» κ.ά. Μαζί μ' αυτά πουλάει και ανέξοδους λεονταρισμούς για σθεναρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σαν να εξαρτάται απ' αυτή η βελτίωση της ζωής του λαού.

Τέλος, αναπαράγει την «άσφαιρη» κριτική προς την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τον Α. Σαμαρά σαν τον τελευταίο των μερκελιστών και επαναλαμβάνει ότι απαιτείται να ανατραπούν οι πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης, ώστε να καταστεί δυνατή η αθρόα χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις οποίες χρεώνει στη γερμανική κυβέρνηση, βγάζοντας λάδι την ΕΕ. Κατηγορεί ακόμα την κυβέρνηση για τη στάση της σε ό,τι αφορά στο ρωσικό εμπάργκο και εξωραΐζοντας τη λυκοσυμμαχία ισχυρίζεται ότι το θεσμικό της πλαίσιο δίνει δυνατότητες που όμως η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερασπίζεται το δικό της μείγμα ως αποδοτικότερο για το κεφάλαιο (2015-03-13 00:00:00.0)
Διεργασίες στη βάση υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου (2015-03-10 00:00:00.0)
Καβγάς για το «πάπλωμα» με το βλέμμα στις κάλπες (2014-01-21 00:00:00.0)
Γιατί αναπαράγουν με οξύτητα τη συζήτηση για τα «άκρα» (2013-10-16 00:00:00.0)
«Αναλύσεις» και προτάσεις στα μέτρα της αστικής διαχείρισης (2011-11-24 00:00:00.0)
«Στάση ευθύνης» στο τσάκισμα του λαού (2011-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ