Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαμαρτυρία της ΕΒU για τη ΝΕΡΙΤ

Με επιστολή της στον πρωθυπουργό, η Ενωση Δημόσιων Ραδιοτηλεοράσεων Ευρώπης (EBU) διαμαρτύρεται για πρόσφατη απόφαση του Β' Θερινού Τμήματος της Βουλής που αφορά στη διαδικασία σύστασης του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Η Ενωση διαμαρτύρεται ότι ο διορισμός, στην πραγματικότητα, του Συμβουλίου θίγει την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για επαναφορά της πρακτικής που κατά κόρον ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις διορίζοντας διοικήσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το ουσιαστικό ζήτημα που δε θίγεται στην επιστολή δεν είναι ο τρόπος διοίκησής της, αλλά ο ρόλος που αυτή καλείται, αντικειμενικά, να παίξει στο υπάρχον πλαίσιο. Εξάλλου και η προηγούμενη διαδικασία που είχε προκριθεί, στην πραγματικότητα δεν αποσκοπούσε παρά στην ενίσχυση της αυτονομίας των οργάνων διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ώστε ακριβώς απερίσπαστα να υπηρετήσουν αυτόν το ρόλο της.

Οπως αναφέρει στην επιστολή της η EBU «η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία γίνεται αποδεκτή η κοινή υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ (...) Στo κυρίως μέρος (παράγραφος 17) κάνει ξεκάθαρη αναφορά σε όσα προέβλεπε ο Ν. 4173/2013 που διασφάλιζε ότι η σύγκληση των μελών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα ήταν ανεξάρτητη από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία (...) Παρά το γεγονός ότι η σύγκληση και η σύσταση του Εποπτικού Συμβουλίου ήταν κάτι σύνθετο και χρονοβόρο σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο νόμος, αισθανόμαστε ότι η νέα διαδικασία στερείται νομικών ασφαλιστικών δικλίδων για την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό, καθώς η σύνθεση του ΕΣ καθορίζεται από τη διάσκεψη των βουλευτών, με απλή πλειοψηφία που βασίζεται στις προτάσεις του αρμόδιου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση υπουργού. (...) Απευθυνόμαστε λοιπόν σε εσάς για να κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας ώστε όσα συμφωνήθηκαν, τουλάχιστον αυτά που σχετίζονται με την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό στη σύσταση του ΕΣ να εφαρμοστούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ