Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν στο τουρκικό Κοινοβούλιο
Ο Ερντογάν στο τουρκικό Κοινοβούλιο
ΑΓΚΥΡΑ.--

Πρόεδρος της Τουρκίας ορκίστηκε χτες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ο πρώτος εκλεγμένος με άμεση ψηφοφορία, στις 10 Αυγούστου, από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52%. Από την τελετή που έγινε στο Κοινοβούλιο αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πετώντας και τον κανονισμό της Βουλής. Στη συνέχεια ο Ερντογάν μετέβη στο μουσείο του ιδρυτή του τουρκικού έθνους, Κεμάλ Ατατούρκ, για να συμβολίσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Σήμερα, είναι η ημέρα που ο πρώτος Πρόεδρος που εκλέγεται από το λαό θα αναλάβει τα καθήκοντά του, είναι η ημέρα που η Τουρκία γεννιέται από τις στάχτες της και η διαδικασία της οικοδόμησης μιας νέας Τουρκίας κερδίζει δύναμη». Οι υποσχέσεις Ερντογάν βεβαίως είναι προς το κεφάλαιο που τον στηρίζει, ενώ τα λαϊκά στρώματα που καταφέρνει και χειραγωγεί εδώ και μια δεκαετία θα συνεχίσουν να παίρνουν ψίχουλα από τον πλούτο που παράγουν.

Στη συνέχεια ο Ερντογάν πήγε στο προεδρικό μέγαρο για την καθιερωμένη τελετή παραλαβής καθηκόντων από τον έως τώρα Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Πάντως, ο Γκιουλ που και μέσω δηλώσεων της συζύγου του - ότι θα ξεκινήσει «Ιντιφάντα» - εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον παραγκωνισμό του από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τη μετατροπή του μοντέλου διακυβέρνησης σε προεδρικό. Αυτό είναι το σχέδιο του Ερντογάν και έχει τη στήριξη και του νέου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, που επέλεξε ο ίδιος και ορκίστηκε την Τετάρτη. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής έγινε ενώπιον δεκάδων προσκεκλημένων από πολλές χώρες, ενώ οι δύο πολιτικοί συνιδρυτές του ΑΚΡ έκαναν δηλώσεις «αλληλοεκτίμησης». Ο Ερντογάν είπε ότι προτεραιότητες της «νέας κυβέρνησης είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους». Επίσης, δεν παρέλειψε να εμφανιστεί ως φίλος των Παλαιστινίων, μια «ευαισθησία» που έχει σχέση με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αργότερα το βράδυ είχε προγραμματιστεί συνάντηση του νέου Προέδρου και του νέου πρωθυπουργού για να εξεταστούν οι προτάσεις για το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ευ. Βενιζέλος: «Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ...»

Από την Αγκυρα, όπου παραβρέθηκε στην ορκωμοσία Ερντογάν, ο Ευ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, σημείωσε για τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα: «Θέλουμε μια σχέση καλής γειτονίας, έχουμε μια σχέση εταιρικής συνεργασίας, είμαστε δύο χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του '50 και η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για όλα τα ανοιχτά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και θέλουμε να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης». Και πρόσθεσε: «Το κλειδί για τα πάντα σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, είναι μία δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό προφανώς το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η τουρκική ηγεσία, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν, που περιμένουμε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και πρέπει, προκειμένου να βρεθεί αυτή η λύση η οποία θα δώσει και έναν άλλο τόνο, έναν άλλο ρυθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες προοπτικές μπροστά τους. Υπάρχουν βαριά, ανοιχτά προβλήματα, ιστορικά. Είμαστε σε συνεχή διάλογο αλλά το κλειδί είναι το Κυπριακό». Φυσικά τα κεκτημένα για τα οποία μιλάει ο Ευ. Βενιζέλος, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «λύση» στα χνάρια του «σχεδίου Ανάν», με κύριο στόχο να ανοίξουν οι μπίζνες για τα μονοπώλια.

Επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι μεταφέρει συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, προς τον Τ. Ερντογάν.

Νέα εντάλματα σύλληψης

Πάντως, με εντολή της κυβέρνησης χτες εκδόθηκαν άλλα 13 εντάλματα σύλληψης για αστυνομικούς σε Αδανα, Ικόνιο, Ντιγιαρμπακίρ, που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το λεγόμενο κίνημα Γκιουλέν (του επιχειρηματία ιμάμη που ζει στις ΗΠΑ) που κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση που είχε στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ