Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ - ΙΣΡΑΗΛ
Διαφορετικές ερμηνείες για την εκεχειρία στη Γάζα

ΝΤΟΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Η ισραηλινή επίθεση απέτυχε να υποβαθμίσει την παλαιστινιακή εθνική ενότητα. Η αντίσταση δεν μπορεί να μπλοκαριστεί», τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, ο ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, υποστηρίζοντας ότι οι 50 μέρες των άγριων ισραηλινών επιδρομών της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή» δεν έκαμψαν το ηθικό και την αγωνιστική διάθεση του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δίχως τη λαϊκή υποστήριξη στη Γάζα, η αντίσταση δεν θα είχε νικήσει. Ενας από τους στόχους της επίθεσης ήταν να πλήξει την εθνική παλαιστινιακή συμφιλίωση, γιατί η παλαιστινιακή συμφιλίωση ήταν σταθερή σε όλη την επίθεση και τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης της «Χαμάς».

Τη θέση στο προχτεσινό διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι η «Προστατευτική Αιχμή» ήταν «στρατιωτικό και πολιτικό επίτευγμα» ο Μασχάαλ την αμφισβήτησε, λέγοντας ότι προσπαθεί επίμονα να επινοήσει μία «φανταστική νίκη». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας είναι «καθήκον της κυβέρνησης της παλαιστινιακής ενότητας και του "ελεύθερου κόσμου"».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, βουλευτής Καΐς Αμπντ αλ-Καρίμ, που είναι παράλληλα μέλος της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, προειδοποίησε χτες ότι το Σεπτέμβρη θα αρχίσουν δύσκολες συνομιλίες για τους περαιτέρω όρους της μακροπρόθεσμης εκεχειρίας. Ο αλ-Καρίμ επισήμανε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της επικείμενης διαπραγμάτευσης θα πρέπει να είναι η πλήρης άρση του ισραηλινού εμπάργκο και η ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα, στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, πρότεινε χτες μία διεθνή «ελεγκτική αποστολή» αφενός για την επιβεβαίωση της καταστροφής των τούνελ που βρέθηκαν στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ ώστε να μην ξανανοίξουν, αφετέρου για την «παροχή μέσων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανοικοδόμηση» στην Παλαιστινιακή Αρχή.

  • Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι εντόπισε χτες το πτώμα ενός νεαρού άνδρα σε δασική έκταση της Ιερουσαλήμ, δίχως να είναι άμεσα σε θέση να εξακριβώσει εάν πρόκειται για τον 23χρονο Αμερικανό Ααρών Σόφερ, του οποίου τα ίχνη αγνοούνταν από την περασμένη βδομάδα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα εκεχειρία 5 ημερών στην κόψη του ξυραφιού (2014-08-15 00:00:00.0)
Λεκτικές δεσμεύσεις και επιλεκτική σιωπή (2009-03-04 00:00:00.0)
Με αργούς ρυθμούς η ανθρωπιστική βοήθεια (2009-01-22 00:00:00.0)
Εμμονή στη «διαδικασία» της Ανάπολης (2008-12-16 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές των Ισραηλινών (2007-05-31 00:00:00.0)
Συμφωνία για περιορισμένη μετακίνηση Παλαιστίνιων... (2005-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ