Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Συνεχίζει τις προκλήσεις το Ισραήλ

Εικόνα από το πρόσφατο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα
Εικόνα από το πρόσφατο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα
Ενα νέο επεισόδιο στην εγκληματική δράση του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού σημειώθηκε χτες και εν μέσω της μόνιμης εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί από τις 27 Αυγούστου από τις δύο πλευρές, μετά το μακελειό των 52 ημερών που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή ακτοφυλακή άνοιξε πυρ σε Παλαιστινίους ψαράδες στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Γάζας, ενώ έπλεαν εντός της συμφωνημένης περιοχής των έξι ναυτικών μιλίων κοντά στη Ράφα. Από τα πυρά ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκαν ότι η ακτοφυλακή έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, γιατί «οι ψαράδες έπλεαν πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια». Η συγκεκριμένη απόσταση συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση με την κατάληξη της εκεχειρίας. Παλιότερα, ήταν στα 3 μίλια μετά την επιβολή του βάρβαρου αποκλεισμού από το 2006. Φυσικά, πριν το 2006, οι Παλαιστίνιοι μπορούσαν να ψαρεύουν έως και στα 20 ναυτικά μίλια. Η αλιεία, εκτός των άλλων, είναι και μια διέξοδος στο οξύτατο διατροφικό πρόβλημα, λόγω του αποκλεισμού και της κατοχής, για το βασανισμένο λαό της Γάζας, μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, αφού σε 367 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιβιώνουν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ολοι αυτοί οι περιορισμοί είναι ένας επιπλέον κρίκος στην προσπάθεια στραγγαλισμού του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, κατά τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία συμφωνήθηκε να ανοίξει και μια παράκτια δίοδος για την τροφοδοσία της Γάζας, ωστόσο εκκρεμεί το ζήτημα για το λιμάνι και το αεροδρόμιο στη Γάζα, ζητήματα που είναι αντικείμενο του διαλόγου που θα συνεχιστεί με διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Αυτόν το διάλογο φαίνεται να υπονομεύει ξανά το Ισραήλ, αν επιβεβαιωθούν οι διαρροές ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν προτίθεται να στείλει αντιπροσώπους στο Κάιρο.

Σε μια άλλη επίδειξη δύναμης, ο ισραηλινός στρατός με μεγάλες μπουλντόζες προχώρησε χτες στην κατεδάφιση στη γειτονιά Αλ Ράμα της Χεβρώνας, ενός εργοστασίου γαλακτοκομικών, που ανήκε στην Ισλαμική Φιλανθρωπική Οργάνωση. Η προκλητική εξήγηση που έδωσε ο ισραηλινός στρατός είναι ότι «ήταν στρατιωτικός στόχος που σχετιζόταν με τη "Χαμάς" στη Γάζα».

Επίσης, χτες, στο χωριό Τζαμπάα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κατεδάφισαν 5 σπίτια και έναν αχυρώνα που ανήκαν σε Παλαιστίνιους βεδουίνους. Είναι φανερό δηλαδή ότι το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική της κατοχής, της κλοπής γης που διαρκώς λιγοστεύει για τον Παλαιστινιακό λαό. Εκεί αποσκοπεί και η ανακοίνωση για επέκταση των εποικισμών στη Βηθλεέμ κατά 4.000 στρέμματα σε εδάφη που ανήκαν στην Παλαιστίνη και καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967. Μάλιστα, η νέα αυτή πρόκληση προκάλεσε και τριβές - για λόγους βέβαια τακτικής - και στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ και η υπουργός Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι αντέτειναν ότι «πλήττει το κράτος του Ισραήλ» και ότι μπορεί «να προκαλέσει νέα κρίση με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ