Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Κοντά στην υπογραφή για τα μαχητικά

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Πολύ κοντά στην οριστική υπογραφή για την αγορά 126 μαχητικών αεροπλάνων από τη γαλλική εταιρεία «Ντασό» («Dassault Aviation») βρίσκεται η Ινδία, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας Μάρσαλ Αρουπ Ράχα.

Ο Ράχα δήλωσε στην εφημερίδα «Ιντουστάν Τάιμς» πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, αφού το 2012 η «Ντασό» κέρδισε την αποκλειστικότητα για να διαπραγματευτεί με την ινδική κυβέρνηση την πώληση 126 μαχητικών τύπου «Ραφάλ». Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 22 δισ. δολάρια. Εκτός από τη «Ντασό», ενδιαφέρον είχε εκφράσει και η «Γιουροφάιτερ» (στην οποία συμμετέχουν κεφάλαια από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), η οποία φαίνεται ότι πρόσφατα κατέθεσε νέα «βελτιωμένη» πρόταση στην ινδική κυβέρνηση για να πουλήσει τα δικά της μαχητικά («Τάιφουν»), ενώ σχετική παρέμβαση έκανε και η βρετανική κυβέρνηση.

Ο στόχος της Ινδίας να «εκσυγχρονίσει» την «άμυνά» της έχει διακηρυχτεί στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και ευρύτερα της Ασίας και του Ειρηνικού το «θερμόμετρο» και οι εντάσεις ανεβαίνουν συνολικά, με δεδομένη και την ανέλιξη της Κίνας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Επιπλέον, η Ινδία προβάλλει όλο και μεγαλύτερες αξιώσεις, όπως αποτυπώνει και η συμμετοχή της στη διακρατική συμμαχία των BRICS (μαζί με Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα και Νότια Αφρική).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ