Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και αντικομμουνισμός

Ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Εσθονό ομόλογό του, στη χώρα που εκθειάζει τους συνεργάτες των Ναζί
Ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Εσθονό ομόλογό του, στη χώρα που εκθειάζει τους συνεργάτες των Ναζί
ΤΑΛΙΝ.--

Η υποκρισία, ο κυνισμός, η παραχάραξη της Ιστορίας και ο αντικομμουνισμός ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποίησε χτες επίσκεψη στην Εσθονία, μια μέρα πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ. Από το Ταλίν κάλεσε τις χώρες - μέλη του NATO στην Ευρώπη να συνεισφέρουν στο βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες, ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία για να προστατευτούν τα κράτη - μέλη απ' οποιαδήποτε απειλή. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής, προσθέτοντας ότι στέλνει κι εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.

Ανέφερε εντελώς κυνικά ότι η Ρωσία δεν μπορεί ν' αλλάζει τα σύνορα με τη δύναμη των όπλων και να επεμβαίνει σε μια ανεξάρτητη χώρα, και αποκάλεσε ψέμα τα όσα επικαλείται για την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών. Φυσικά ο Ομπάμα θέλει να ξεχνάει την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και την παρέμβαση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που μπήκε ως σφήνα στις εξελίξεις στην Ουκρανία για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα, στο ρήγμα που μπορεί ν' αφήσει η διαπάλη ΕΕ και Ρωσίας.

Ακόμα επισήμανε ότι το NATO πρέπει ν' αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για να βοηθήσει την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της. «Πρέπει να πράξουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε και άλλους εταίρους του NATO, συμπεριλαμβανομένων της Γεωργίας και της Μολδαβίας, να ενισχύσουν την άμυνά τους». Ο πρόεδρος της Γεωργίας Γκεόργκι Μαργκβελασβίλι δήλωσε πάντως χτες ότι θα ζητήσει να ενταχτεί στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Στην κοινή συνέντευξη με τον Εσθονό ομόλογό του Τόμας Χέντρικ Ιλβες, ο Ομπάμα μίλησε για δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Εσθονίας και κάθε χώρας - μέλους του NATO, θυμίζοντας το Αρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης της λυκοσυμμαχίας, ότι η επίθεση εναντίον ενός κράτους - μέλους του Συμφώνου αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει για «σοβιετική κατοχή» που δεν πρόκειται να επιτρέψει να ξανασυμβεί και για τη δήθεν «ανεξαρτησία που απέκτησε η Εσθονία με τη δημοκρατική πορεία που ακολούθησε». Τέτοια δημοκρατική πορεία, που στην Εσθονία και τις άλλες Βαλτικές Χώρες εκθειάζονται και ηρωοποιούνται οι συνεργάτες των Ναζί, τα τάγματα των Ες - Ες και την ίδια στιγμή απαγορεύεται η λειτουργία και δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, υπάρχουν ρωσικής υπηκοότητας πολίτες χωρίς δικαιώματα. Στην Εσθονία και τις άλλες Βαλτικές Χώρες, στην πραγματικότητα η μόνη περίοδος στην Ιστορία τους που οι λαοί είχαν κατακτήσεις και ουσιαστικά δικαιώματα ήταν αυτή που ανήκαν στην κοινή σοσιαλιστική πατρίδα, την ΕΣΣΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατέλειωτες «πρόβες πολέμου» σε Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα (2021-06-05 00:00:00.0)
Νέες αποφάσεις για παραπέρα ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων (2017-09-07 00:00:00.0)
Ενίσχυση των αμερικανικών περιπολιών (2017-09-01 00:00:00.0)
Παραβίαση του FIR από ρωσικό μαχητικό (2014-10-25 00:00:00.0)
«Αλληλέγγυο» στη φιλοφασιστική εσθονική κυβέρνηση (2007-05-10 00:00:00.0)
Προεδρικό «βέτο» - ελιγμός για το μνημείο (2007-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ