Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παραμένει η ένταση

Την ανησυχία τους για την «επικίνδυνη» κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Λιβύη εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Αιγύπτου από το Παρίσι, όπου συναντήθηκαν, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τίθεται σε κίνδυνο όλη η γύρω περιοχή. «Η κατάσταση στη Λιβύη αποτελεί πηγή βαθιάς ανησυχίας δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας και της ραγδαίας αύξησης της βίας», υπογράμμισε ο Σάμεχ Σούκρι, σε κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς.

Προχτές, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν (ανάμεσά τους και ένα παιδί) και άλλοι εννιά τραυματίστηκαν, όταν μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη προχτές στην πόλη Τομπρούκ, ένα περίπου χιλιόμετρο από την προσωρινή έδρα του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης. Αν και τα ακριβή αίτια της συντριβής δεν είχαν γίνει γνωστά, το συμβάν συνδέθηκε αμέσως με προειδοποιήσεις που εδώ και μέρες έχουν «εκδώσει» μυστικές υπηρεσίες δυτικών κρατών, σχετικά με ενδεχόμενη «τρομοκρατική επίθεση» στη βόρεια Αφρική, δεδομένου του ότι εδώ και ένα μήνα ομάδες ισλαμιστών στη Λιβύη έχουν καταλάβει σχεδόν 12 επιβατηγά αεροσκάφη.

Την ίδια στιγμή, τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Ομάρ αλ Χάσι, που την περασμένη βδομάδα το «Εθνικό Γενικό Συμβούλιο» (σ.σ. το προηγούμενο κοινοβούλιο της χώρας) όρισε ...«πρωθυπουργό», παρουσίασε το 19μελές υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις, προειδοποιώντας ότι η «διεθνής κοινότητα» μπορεί να αποφασίσει «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης που βρίσκονται στο εξωτερικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ