Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Το ΚΚΕ ζήτησε να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και κατ' άρθρο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο Γ' Θερινό τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Ιδρυση και οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις», του οποίου τον αντιδραστικό χαρακτήρα ενισχύει και η τροπολογία που αφορά τις μαζικές διαγραφές των φοιτητών και σπουδαστών που δεν έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η ίδρυση και οργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία (ΣΕΠΟ). Ενα συμβουλευτικό όργανο του υπουργού Παιδείας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετέχουν εθελοντικά όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας, προκειμένου σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση ν' αξιοποιηθεί το απόθεμα της εμπειρίας τους! Επιπλέον, περιέχει ρυθμίσεις που αφορούν τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που θα δεχτούν να πάνε σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών κ.ά.

Ο υπουργός Παιδείας Αν. Λοβέρδος λίγο - πολύ παρουσίασε το ΣΕΠΟ ως τομή στο χώρο της παιδείας, ενώ προανήγγειλε ότι το Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η σύγκλιση όλων των συμβουλίων Παιδείας για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, διαδικασία που θα λήξει το Γενάρη του 2015. Και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει ρύθμιση για να να μην απολυθούν οι εκπαιδευτικοί που είναι σε διαθεσιμότητα από ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο Παρασκευή το μεσημέρι θα συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο και το ΣΕΠΟ έχει στόχο «τη διασφάλιση της συνέχειας στην εφαρμοζόμενη πολιτική για την παιδεία», η οποία φέρει τη σφραγίδα της «στρατηγικής της ΕΕ, του κεφαλαίου» που εμπορευματοποιεί την παιδεία, διευκολύνει τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, «σαρώνει τα μορφωτικά δικαιώματα του λαού και των παιδιών του». Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, «είναι μια σκέτη κοροϊδία, αφού ο προηγούμενος νόμος έχει "κλειδώσει" τους πίνακες διορισμού αναπληρωτών και η όποια μοριοδότησή τους αφορά μόνο αυτήν τη χρονιά». Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια γενικά στη μοριοδότηση, «όμως η λύση σήμερα στα πάνω από 22.500 κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν για τη νέα σχολική χρονιά είναι ο μαζικός διορισμός μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ανάμεσα σε άλλα: «Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις στην εκπαίδευση είναι αποσυνδεδεμένες από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας; Εμείς θεωρούμε ότι τις επηρεάζει και είναι άμεσα συνδεδεμένες. Γιατί ποιες είναι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας; Η ευελιξία του εργαζόμενου, η κατάργηση της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά». Κατάσταση που, όπως επισήμανε, επικρατεί στους εκπαιδευτικούς, αλλά και προετοιμάζεται για τη νέα γενιά. «Αυτή ακριβώς την ταξικότητά σας», σημείωσε, «αποπνέει και η λογική σας ως συγκυβέρνηση για τη διαγραφή αυτών που υποτιμητικά ονομάζετε "λιμνάζοντες" φοιτητές. Ποιοι, αλήθεια, είναι αυτοί; Από πού προέρχονται; Είναι γόνοι της πλουτοκρατίας, είναι γόνοι της αστικής τάξης; Η συντριπτική πλειοψηφία είναι γόνοι, είναι παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οι οποίοι για διάφορους λόγους, οικονομικούς, οικογενειακούς, μπορεί και ζητημάτων υγείας, δεν μπόρεσαν ν' αποπερατώσουν τις σπουδές σε ένα εφικτό χρονικό διάστημα. Είναι και άλλοι που κάνουν και δεύτερο πτυχίο.

Από αυτήν την άποψη, εμείς το λέμε καθαρά, άλλωστε αυτό είναι το νόημα της τροπολογίας που καταθέσαμε, ότι όχι μόνο δεν πρέπει να διαγραφεί κανένας φοιτητής, και να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά ταυτόχρονα πρέπει το κάθε πανεπιστήμιο, η κάθε σχολή, το κάθε τμήμα θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που θα διευκολύνουν την αποπεράτωση των σπουδών γι' αυτούς ακριβώς τους φοιτητές και για το σύνολο των φοιτητών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ