Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΙΟΥ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Περισσεύουν τα ευχολόγια ενώ η καπιταλιστική βαρβαρότητα εμποδίζει την προστασία των λαών από θανατηφόρες επιδημίες

Στη Λιβερία στήνονται οδοφράγματα για να εμποδιστεί η μετακίνηση του πληθυσμού
Στη Λιβερία στήνονται οδοφράγματα για να εμποδιστεί η μετακίνηση του πληθυσμού
Ξεπέρασαν τους 1.900 οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική (σε σύνολο 3.500 πιθανών, ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων), όπως ανακοίνωσε χτες η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρ. Μάργκαρετ Τσαν. Την περασμένη βδομάδα οι νεκροί στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν μόλις ξεπεράσει τους 1.500. Πάνω από το 40% των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική σημειώθηκαν τις τελευταίες 21 μέρες, σημείωσαν χτες αξιωματούχοι του ΠΟΥ. Ο Οργανισμός προειδοποίησε πως η επιδημία στη Δυτική Αφρική ενδέχεται να μολύνει πάνω από 20.000 ανθρώπους και να εξαπλωθεί σε 10 χώρες, ενώ η εκπρόσωπός του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο που προβλέπει τη δαπάνη 490 εκατ. δολαρίων λέγοντας ότι «με μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση, τη διάθεση κεφαλαίων και την έλευση ειδικών, ελπίζουμε ότι θα σταματήσει πλήρως η εξάπλωση (του "Εμπολα") μέσα σε έξι ως εννέα μήνες».

Ωστόσο, η ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του ιού «Εμπολα» επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά πόσο καταστροφικές συνέπειες έχει για τους λαούς η απουσία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, ολοκληρωμένων και σύγχρονων συστημάτων Υγείας. Η πρόληψη και προστασία της υγείας των λαών δεν μπορεί να εξασφαλιστούν από ιδιωτικές εταιρείες ή ακόμα και το περιστασιακό έργο ΜΚΟ (που μέλη τους μπορεί να προσφέρουν ακόμα και καλοπροαίρετα). Επιπλέον, η «συμπόνια» και τα ευχολόγια για τους βασανισμένους αφρικανικούς λαούς δεν θα εξαφανίσουν ποτέ τις συνέπειες της ασύλληπτης φτώχειας που αμείωτα προκαλεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου ότι «τα κράτη που διαθέτουν την ικανότητα αντίδρασης σε βιολογικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και στρατιωτικών ιατρικών μέσων, πρέπει να αποστείλουν άμεσα βοήθεια και προσωπικό στη Δυτική Αφρική (...) Η περαιτέρω εξάπλωση του ιού δεν θα αναχαιτιστεί χωρίς τη μαζική ανάπτυξη τέτοιων εξειδικευμένων ιατρικών μονάδων προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας στις πληγείσες χώρες». Ακόμα, πρόσθεσαν ότι «πολλές χώρες έχουν στην κατοχή τους μηχανισμούς ανταπόκρισης σε περίπτωση βιολογικής απειλής. Μπορούν να παρατάξουν εκπαιδευμένες πολιτικές ή στρατιωτικές ιατρικές ομάδες μέσα σε λίγες μέρες, με οργανωμένο τρόπο και με αλυσιδωτές αποφάσεις να εξασφαλίσουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την υποστήριξη των κρατών που έχουν πληγεί. Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" επιμένουν, ωστόσο, ότι τυχόν στρατιωτικά μέσα και προσωπικό στην περιοχή δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για καραντίνα, περιορισμό ή ως μέτρο ελέγχου του πληθυσμού. Οι καραντίνες υπό καθεστώς εξαναγκασμού εκτρέφουν το φόβο και την ανησυχία και δεν συμβάλλουν στον περιορισμό του ιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ