Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπιστώσεις που δε θίγουν τις πραγματικές αιτίες

Με τη διαπίστωση ότι «συνεχίζεται το αδιέξοδο στην ελληνική οικονομία, αν δεν ενισχυθούν η ανάπτυξη, η απασχόληση και οι μισθοί», παρουσιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η Ετήσια Εκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση 2014 του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Πέρα από την προσπάθεια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας να αξιοποιήσει τα οικονομικά στοιχεία για να υπερασπιστεί ένα άλλο, λιγότερο περιοριστικό, μείγμα διαχείρισης, η μελέτη επαληθεύει το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και το γεγονός ότι αυτή φορτώθηκε εξ ολοκλήρου στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Γι' αυτό το τελευταίο, οι ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι μεγάλες, καθώς άφησε απροετοίμαστη την εργατική τάξη να αντιμετωπίσει την κρίση και μετά το ξέσπασμά της κάνει ό,τι μπορεί για να θολώσει τις πραγματικές αιτίες και να συμβάλει στην ενσωμάτωση του κινήματος στις επιδιώξεις επιμέρους μερίδων της αστικής τάξης.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μειώσεις του μέσου πραγματικού μισθού και της απασχόλησης συρρίκνωσαν το διαθέσιμο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνοντας τις αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων την περίοδο 2010 - 2013 κατά 41 δισ. ευρώ. Εως το τέλος του 2014, προβλέπεται επιπλέον 2 δισ. ευρώ μείωση. Παράλληλα, η αγοραστική δύναμη παρουσιάζει καθίζηση και είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984.

Οσον αφορά στην ανεργία, για το 2014 η εκτίμηση είναι ότι θα παρουσιάσει οριακή αποκλιμάκωση (περίπου 80.000 άνεργοι λιγότεροι), σαν συνέπεια όμως της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της αύξησης της προσωρινής και επιδοτούμενης απασχόλησης. Θυμίζουμε ότι στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων, η ΓΣΕΕ διεκδίκησε και πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εκτιμάει ότι το 2020 η ανεργία θα κινείται στο 22% - 23% του εργατικού δυναμικού (1.150.000 άτομα), με κλιμακούμενες συνέπειες και στη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σ' αυτό το πνεύμα, η έκθεση χαρακτηρίζει το 2016 «οριακό έτος» για τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης, «γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ