Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων στα fast-food

Από διαδήλωση στο Σικάγο
Από διαδήλωση στο Σικάγο
Με απεργιακές κινητοποιήσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του γρήγορου φαγητού στις ΗΠΑ διεκδικούν, από την περασμένη Πέμπτη, αύξηση στο μισθό τους (στα 15 δολάρια την ώρα από 7,25 που είναι σήμερα) και το δικαίωμα να έχουν συνδικαλιστική οργάνωση. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι από 150 πόλεις, από το Τσάρλεστον, τη Νότια Καρολίνα, το Σικάγο, το Ιλινόις και άλλες πόλεις. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτόν είναι από τους πιο κακοπληρωμένους εργαζόμενους στις ΗΠΑ και ξεκίνησαν τις πρώτες κινητοποιήσεις τους και στάσεις εργασίας το Νοέμβρη του 2012 και συνέχισαν φέτος το Μάη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που έχουν φτιάξει διαδικτυακή πλατφόρμα (#Strikefastfood), 456 είναι οι συλλήψεις απεργών διαδηλωτών από την αστυνομία με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνίας». Στην πόλη της Νέας Υόρκης, οι εργαζόμενοι στα φαστφουντάδικα ενώθηκαν με εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους και προχώρησαν σε πορεία μέσα από την Times Square, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία κοντά σε ένα μεγάλο κατάστημα «McDonald's».

Απεργούν οι εργαζόμενοι στις αλυσίδες «McDonald's», «Burger King», «Wendy's» και «KFC» και σε πολλές περιπτώσεις τους συμπαραστέκονται οικιακοί βοηθοί, η Ενωση Εργαζομένων στις υπηρεσίες και πιο περιορισμένα εργαζόμενοι από άλλους κλάδους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα συνθήματά τους, που είναι στα αγγλικά και στα ισπανικά (αφού πολλοί είναι στο κλάδο οι εργαζόμενοι από χώρες της Λατινικής Αμερικής, παλιοί και νεώτεροι μετανάστες), σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να βελτιώσουν τη ζωή των οικογενειών τους με ό,τι κόστος χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ