Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ετοιμες να «βοηθήσουν» κατά των ισλαμιστών και στη Νιγηρία

Η υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για τη δράση της «Μπόκο Χαράμ»

Από διαμαρτυρία ενάντια στην απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών από την «Μπόκο Χαράμ» την άνοιξη
Από διαμαρτυρία ενάντια στην απαγωγή εκατοντάδων μαθητριών από την «Μπόκο Χαράμ» την άνοιξη
ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να προσφέρει τη «βοήθειά» της κατά των «τζιχαντιστών» και στη Νιγηρία επιβεβαίωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, μιλώντας σε συνάντηση Αμερικανών και Νιγηριανών αξιωματούχων στην Αμπούτζα.

«Η συχνότητα και το πεδίο των τρομοκρατικών επιθέσεων της "Μπόκο Χαράμ" έχουν ενισχυθεί και συνιστούν μια σοβαρή απειλή στη συνολική ασφάλεια της χώρας» δήλωσε, σύμφωνα με το «Ασοσιέτεντ Πρες» (AP), η Αμερικανίδα αξιωματούχος, συμπληρώνοντας: «Χρειάζεται νηφάλιος έλεγχος της πραγματικότητας από όλους μας. Δεν υπάρχει χρόνος για άρνηση και περηφάνια». Η επισήμανσή της έγινε ενώ η κυβέρνηση της Νιγηρίας επιμένει ότι η «Μπόκο Χαράμ» δεν έχει καταλάβει τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Μπάμα (τη δεύτερη μεγαλύτερη στην πολιτεία Μπόρνο, μεγάλο μέρος της οποίας η «Μπόκο Χαράμ» ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει) στα βορειοανατολικά της χώρας, για την οποία η Γκρίνφιλντ ανέφερε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την προφανή κατάληψη της Μπάμα και την προοπτική μιας επίθεσης στο Μαϊντουγκούρι». Το Μαϊντουγκούρι βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από την Μπάμα και φιλοξενεί την έδρα της επιχείρησης του νιγηριανού στρατού εναντίον της «Μπόκο Χαράμ».

Ταυτόχρονα, το AP επικαλέστηκε ακόμα ανώνυμες δηλώσεις ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον σκέφτεται να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα συνοριακής ασφάλειας «ευρείας κλίμακας» για τη Νιγηρία.

Από τη μεριά της νιγηριανής κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμίνου Γουάλι, αναρωτήθηκε την Τετάρτη (από το βήμα περιφερειακής συνάντησης «για την ασφάλεια»): «Ποιοι χρηματοδοτούν τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις της "Μπόκο Χαράμ"; Ποιες είναι οι πηγές των εξελιγμένων όπλων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες; Ποιοι προσπαθούν να ανακαθορίσουν τα εδάφη της Νιγηρίας και της Αφρικής του 21ου αιώνα;»

Στις 24 Αυγούστου, ο ηγέτης της «Μπόκο Χαράμ», Αμπουμπακάρ Σεκάου, είχε κηρύξει την πόλη Γκουόζα (στα βορειοανατολικά) «μέρος του Ισλαμικού χαλιφάτου».

Η όλο και πιο έντονη παρουσία «τρομοκρατικών» ισλαμιστικών οργανώσεων, από τη μια μεριά, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον μονοπωλίων για την Αφρική, από την άλλη, βεβαιώνουν την ένταση των ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση των πόρων και του εργατικού δυναμικού της πάμπλουτης (από πλευράς φυσικών και ενεργειακών πόρων) αλλά πολυβασανισμένης «Μαύρης Ηπείρου». Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ένα περίπου μήνα η αμερικανική κυβέρνηση οργάνωσε Σύνοδο στην Ουάσινγκτον με όλους σχεδόν τους ηγέτες της «Μαύρης Ηπείρου», καταγράφοντας μια σειρά επενδύσεις που σχεδιάζουν ή ήδη αναπτύσσουν αμερικανικές πολυεθνικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ