Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ
Συναντήσεις, δηλώσεις και διαφορετικές ερμηνείες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Νέα συνάντηση με θέμα τις διοικητικές διαβάσεις στη γραμμή Σερβίας - Κοσσόβου έγινε προχτές στις Βρυξέλλες με την εκπρόσωπο της ΕΕ να κάνει λόγο για θετικό βήμα προς την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Από τη μεριά του Κοσσόβου, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εντίτα Ταχίρι, δήλωσε ότι υπεγράφη συμφωνία για την κατασκευή κτιρίων στις διαβάσεις στη διοικητική γραμμή μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, συμπληρώνοντας ότι τα λυόμενα κτίρια που βρίσκονται σήμερα στις διαβάσεις θα αντικατασταθούν από μόνιμες κατασκευές, με χρήματα της ΕΕ.

Ωστόσο, από τη μεριά της Σερβίας, ο αξιωματούχος σύνδεσμος του Βελιγραδίου στην Πρίστινα, Ντέγιαν Παβίτσεβιτς, είπε ότι οι διοικητικές διαβάσεις παραμένουν ίδιες, δε θα έχουν μπάρες, σημαίες και κρατικά σύμβολα και δε θα υπάρξουν αλλαγές στο καθεστώς των διελεύσεων. Ο Παβίτσεβιτς είπε ότι προβλέπεται αυξημένος αριθμός λωρίδων κυκλοφορίας, αλλά όχι κατασκευή μόνιμων κτιρίων.

Χτες, στο Βελιγράδι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του δε διεξάγει συνομιλίες με τους εκπροσώπους της Πρίστινας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, ούτε ενημέρωσε κάποιον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δραστηριότητα που θα οδηγούσε σε ανεξαρτησία του Κοσσόβου». Αναφερόμενος σε τοποθέτηση του ΥΠΕΞ του Κοσσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, που έκανε λόγο για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Ντάτσιτς χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «απόπειρα εκμετάλλευσης της καλής βούλησης του Βελιγραδίου». Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι το Βελιγράδι δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα της αστάθειας στην Πρίστινα, όπου δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ