Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Με τη συζήτηση κατά άρθρο στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, συνεχίστηκε χτες η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων. Η τρίτη συνεδρίαση έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Με πρόσχημα τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών παρεμβαίνει ευθέως στη λειτουργία των κομμάτων, απαγορεύοντας την ενίσχυση κομμάτων μέσω «ανώνυμων κουπονιών» και συνδρομών από οπαδούς και φίλους, χαρακτηρίζοντας «ιδιωτική χρηματοδότηση» τις συνδρομές και την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων, ανεξάρτητα από το ύψος τους. Προωθεί γενικευμένο «φακέλωμα» των μελών, των οπαδών και των φίλων ενός κόμματος που το ενισχύουν οικονομικά, ακόμη και με 2 ή 5 ευρώ, επιβάλλοντας στα κόμματα να παραδίδουν στο κράτος τα πλήρη στοιχεία τους, με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ ή Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας! Ταυτόχρονα, νομιμοποιεί τη χρηματοδότηση των κομμάτων από επιχειρήσεις, αίροντας την απαγόρευση που ισχύει στη χρηματοδότηση κομμάτων από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ενώ προβλέπει και φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν κόμματα!

Το νομοσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή επί της αρχής, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ... επιφυλάχτηκε για τη στάση που θα κρατήσει, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ψήφισαν κατά χωρίς να αμφισβητούν τον πυρήνα του νομοσχεδίου και η ΧΑ «παρών».

Στήνουν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τα κόμματα που αμφισβητούν το σύστημα

Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατάγγειλε το νομοσχέδιο, αναδεικνύοντας τις βαθιά αντιδραστικές διατάξεις του. Στη χτεσινή συνεδρίαση, ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Θ. Παφίλης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θα θέσω πρώτο το γενικό πολιτικό θέμα, το οποίο κανένα κόμμα δεν τολμά να το κάνει. Αυτά δεν έρχονται τυχαία, ούτε είναι αποφάσεις στενά της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, που, βεβαίως, έχουν την ευθύνη που τα φέρνουν και στη χώρα μας. Εδώ πρόκειται για ένα συνολικό σχέδιο, που πηγάζει από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να δώσει διέξοδο. Είναι φιλοτεχνημένα όλα αυτά και στην ΕΕ αλλά ακόμη και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι τραγικός σήμερα.

Η βασική στόχευση είναι να φύγουν από τη μέση αυτοί που αμφισβητούν ή να δυσκολευτεί η πάλη και η λειτουργία κομμάτων που αμφισβητούν το ίδιο το σύστημα με έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω και από τα οικονομικά, που είναι ένας σοβαρός παράγοντας και στην πολιτική δράση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ