Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να σημάνει συναγερμός για την οργάνωση της λαϊκής πάλης

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Γιάννενα μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μεράκι και πείσμα μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και του Κόμματος προσπέρασαν τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τις μέρες πριν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Γιάννενα και υποδέχτηκαν τους επισκέπτες στη μεγάλη κόκκινη γιορτή στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Και την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μαζική. Την κεντρική πολιτική ομιλία έκανε τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την πρώτη μέρα η χορευτική ομάδα της ΚΝΕ έκανε επίδειξη παραδοσιακών χορών και παρουσιάστηκε αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, το οποίο επιμελήθηκαν οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Ακολούθησαν συναυλίες από νεανικά σχήματα, ενώ κορυφώθηκε και με τη συναυλία των «Κollektiva», και του Δημήτρη Μπάση, με χορό και κέφι να κυριαρχούν. Το Σάββατο έγινε μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Και τις δύο μέρες λειτούργησε Παιδότοπος, όπου οι μικροί επισκέπτες απασχολήθηκαν δημιουργικά.

Ο Κ. Παρασκευάς στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ κάνει έκκληση προς τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Μη συμβιβαστείτε με τη χαμοζωή που σας υπόσχονται. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καλλιεργούν την "ελπίδα' ότι θα υπάρξει ανάπτυξη και ανταγωνίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι περισσότερο ικανός να φέρει πιο γρήγορα αυτήν την ανάπτυξη και να την διαχειριστεί καλύτερα. Πολλές υποσχέσεις και μεγάλος καβγάς. Ομως στην καπιταλιστική οικονομία, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που αυτή η οικονομία είναι περισσότερο διεθνοποιημένη και αλληλοεξαρτώμενη, τα πράγματα δεν εξαρτώνται από το τι υπόσχονται οι κάθε λογής διαχειριστές, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες. Εξαρτιέται η πορεία της οικονομίας από τα συμφέροντα των ιδιοκτητών του πλούτου, των καπιταλιστών. Από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και διεθνώς.

Ο Κ. Παρασκευάς
Ο Κ. Παρασκευάς
Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα "κακαρίσματα" και την επίδειξη "αγωνιστικότητας" και "διαπραγματευτικότητας", έχει συμφωνήσει με αυτά τα μέτρα, με αυτήν τη στρατηγική, γιατί αυτά υπηρετούν τόσο την ντόπια όσο και τη διεθνή πλουτοκρατία. Ενα πράγμα πρέπει να ξέρει ο λαός, ότι τόσο η κρίση τους όσο και η ανάπτυξή τους έχουν για το λαό τα ίδια εξίσου απαίσια χαρακτηριστικά: Ανεργία, φτώχεια, ένταση της εκμετάλλευσης.

Παίρνουμε για παράδειγμα τις χώρες που εδώ και καιρό έχουν ξεπεράσει την κρίση, έχουν μπει στην ανάπτυξη. Στις ΗΠΑ εδώ και καιρό έχουν ανάπτυξη, και μάλιστα με μείγμα οικονομικής πολιτικής όμοιο με αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα, όμως τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται, τόσο στην ανεργία όσο στους μισθούς, στις συντάξεις, στην υγεία και παιδεία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει δυνάμωμα της ανταγωνιστικότητας, αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, όμως αυτά δε συμβιβάζονται με τα λαϊκά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ, μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που ζει ο εργαζόμενος λαός σήμερα, δε στέκεται ούτε αδιάφορο, ούτε αμήχανο. Προτείνει στο λαό αυτό που πρέπει και μπορεί να κάνει τώρα, άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, ν' ανοίξει ταυτόχρονα το δρόμο για το αύριο, για μια άλλη προοπτική. Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός για την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Το ξεκίνημα έγινε με το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Να κάνουμε το επόμενο βήμα με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 4 Οκτώβρη. Να κλιμακώσουμε με πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.

Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, να φύγει όμως κάτω από τη λαϊκή πάλη, όχι κάτω από αυταπάτες. Γιατί όποια κυβέρνηση και αν υπάρξει, πρέπει απέναντι της να έχει ένα πανίσχυρο λαϊκό κίνημα που δε θα μπορεί ούτε να το φοβίσει, ούτε να το εξαγοράσει, ούτε να το βάλει στο χέρι. Τέτοιο κίνημα μπορεί να υπάρξει μόνο με κορμό το ΠΑΜΕ, μόνο αν γίνουν βήματα στη Λαϊκή Συμμαχία. Τέτοιο κίνημα μπορεί να υπάρξει, αν ταυτόχρονα ισχυροποιηθεί παντού το ΚΚΕ. Ισχυρό κίνημα και ισχυρό ΚΚΕ μαζί μπορούν να αμφισβητήσουν τις στρατηγικές του κεφαλαίου, να βάλουν εμπόδια στην επίθεση, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να διαμορφώσουν όρους και προϋποθέσεις μιας ισχυρής, πανίσχυρης, Λαϊκής Συμμαχίας, που θα ανοίξει με την πάλη της το δρόμο για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ