Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Στο Βερολίνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Γεύμα εργασίας» με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, θα έχει στο Βερολίνο, την ερχόμενη Τρίτη, 23/9, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς.

Η ανακοίνωση για την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στη γερμανική πρωτεύουσα έγινε χτες, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών στο Βερολίνο, από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κριστιάν Βουρτζ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, η συνάντηση είχε αποφασιστεί από τους δύο ηγέτες στην κατ' ιδίαν συζήτησή τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 16 Ιούλη. Οι Σαμαράς και Μέρκελ συμφώνησαν τότε να συναντηθούν και πάλι το Σεπτέμβρη, προκειμένου να συζητήσουν τις «προοπτικές» της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού «προγράμματος προσαρμογής». Κατά τη χτεσινή ανακοίνωση, άλλωστε, της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, Σαμαράς και Μέρκελ «θα συζητήσουν κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Αλλοι κύκλοι αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για την περιλάλητη βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση προσδοκά η τέτοια βιωσιμότητα να «πιστοποιηθεί» από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτηση του χρέους για την παραπέρα στήριξη μονοπωλιακών ομίλων με νέες επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια. Ταυτόχρονα, βέβαια, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση (τόσο στο εσωτερικό της χώρας σε μια σειρά αστικά επιτελεία, όσο και με τους δανειστές από το εξωτερικό) για το πώς θα προχωρήσει η παραπέρα απαξίωση κεφαλαίου μέσω αποκλεισμού από τα προγράμματα τέτοιας στήριξης, επιχειρήσεων ή και κλάδων ολόκληρων που θα κριθούν «μη ανταγωνιστικοί» και συνεπώς «μη βιώσιμοι».

Επιπλέον, η συνομιλία Σαμαρά - Μέρκελ θα γίνει στο φόντο των πρόσφατων παρεμβάσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που φαίνεται να ενισχύουν τη γραμμή του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, ότι μόνο με λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να προχωρήσει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Μια ευρύτερη συζήτηση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του μεγάλου ευρωενωσιακού κεφαλαίου και της αστικής τάξης κάθε κράτους - μέλους χωριστά, για το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Συζήτηση, βέβαια, που δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα καθώς όλοι οι αστοί παράγοντες, όποιο μείγμα κι αν προκρίνουν για να διευρύνουν την κερδοφορία τους, ταυτόχρονα διαμηνύουν ότι δεν αμφισβητούν το διαβόητο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Τη σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία, τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ