Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Προς τις ελληνικές καλένδες με «λεπτούς χειρισμούς»

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και της σημερινής κυβέρνησης να διεκδικήσει αποφασιστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, στην οποία είχε κληθεί για ενημέρωση ο Γ. Μπουρλογιάννης - Τσαγαρίδης, ο οποίος ήταν επί 14 χρόνια πρέσβης στη Γερμανία και ήταν αυτός που το 1995 απέδωσε «ρηματική διακοίνωση» της Ελλάδας προς τον Γερμανό υφυπουργό Χάρτμαν, με την οποία ζητήθηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

Ο Γ. Μπουρλογιάννης, εκφράζοντας πλήρως την πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα, συμβούλευσε την Επιτροπή να προτείνει τη σύσταση «ολιγομελών επιτροπών στο Ευρωκοινοβούλιο με παρουσία πάντοτε σε όλες του Μανώλη Γλέζου», καθώς, όπως σημείωσε, «μόνο διά της διπλωματικής οδού, με έναν πολύ λεπτό χειρισμό, και εφόσον γίνουν πρώτα προκαταρκτικές συνομιλίες και διά της πειθούς» ίσως δοθεί λύση.

Υπέρ των «λεπτών χειρισμών» φάνηκε να είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο βουλευτής του Π. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «μία σκέψη είναι να ενεργοποιήσουμε τους προέδρους των Επιτροπών Φιλίας και να ενημερώσουμε, τουλάχιστον, τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες που έρχονται εδώ, ότι υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα ενόψει και κάποιας συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο».

Αποκαλυπτική για το «πού πάει το πράγμα» ήταν η παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή:«Το ΚΚΕ στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου απορρίπτει την αντίληψη των προσεκτικών διατυπώσεων και της ανάγκης λεπτών χειρισμών. Οι ελληνικές απαιτήσεις είναι συγκεκριμένες. Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας είναι απαιτητές. Και είναι: Το αναγκαστικό, κατοχικό δάνειο, οι καταστροφές των υποδομών της χώρας (λεηλασίες, εργοστάσια, δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, αρπαγή αγροτικής και άλλης παραγωγής). Οι αποζημιώσεις για το ανθρώπινο δυναμικό που χάθηκε. Να επιστραφούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί που ληστεύθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Θεωρούμε ότι η παραπομπή του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων σε επιτροπές, ευρωπαϊκά Κοινοβούλια και άλλους οργανισμούς, δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να παραπεμφθεί το αίτημα στις ελληνικές καλένδες.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει πολιτική βούληση από καμιά κυβέρνηση να διεκδικηθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή θα ολοκληρώσει το «έργο» της σε δύο μήνες, οπότε και θα καταθέσει στην κυβέρνηση το πόρισμά της για το τι πρέπει να γίνει με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ο Σπ. Χαλβατζής πρότεινε οι συνεδριάσεις να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και «να διατυπώσει τις θέσεις της στον πρόεδρο της Βουλής που θα ληφθούν ή συνολικά ή κατά πλειοψηφία, μαζί με τις θέσεις του κάθε κόμματος για το αίτημα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ