Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι σχεδιασμοί εμβάθυνσης της επέμβασης

- Έτοιμοι οι στόχοι της επίθεσης των ΗΠΑ στη Συρία

- Πακέτο 500.000.000 δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της συριακής «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» από το Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι η ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση της επέμβασης των ιμπεριαλιστών σε Συρία και Ιράκ, προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων, καθώς τα στρατιωτικά και πολιτικά επιτελεία στην Ουάσιγκτον ετοιμάζουν το επόμενο μέρος του αιματοκυλίσματος των λαών της περιοχής, ξαναμοιράζοντας την «τράπουλα» του τεράστιου ορυκτού πλούτου.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, καταθέτοντας χτες βράδυ σε επιτροπή του Κογκρέσου, σημείωσε, χωρίς περιστροφές, ότι έχουν ήδη αποφασιστεί οι στόχοι των αμερικανικών βομβαρδιστικών στη Συρία και ότι σε καμία περίπτωση τα σχέδια αυτά δε θα ανατραπούν ή περιοριστούν «από σύνορα που υπάρχουν μόνον κατ' όνομα»!

Παράλληλα, Αμερικανοί στρατιωτικοί μιλώντας στο CNN υπογράμμιζαν ότι ο «αμερικανικός στρατός έχει ό,τι χρειάζεται για να ξεκινήσει τους βομβαρδισμούς στη Συρία»...

Το ίδιο 24ωρο, στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε πως θα ικανοποιήσει το αίτημα του Ιράκ ώστε να παράσχει αεροπορική «υποστήριξη» στις ιρακινές δυνάμεις που πολεμούν τους «τζιχαντιστές», διευκρινίζοντας, εντούτοις, ότι δε θα συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στη Συρία. (Προφανώς λόγω του υψηλού κινδύνου που εγκυνομνεί το γεγονός ότι επιδιώκονται επιδρομές δίχως τη συγκατάθεση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ).

Εκπαίδευση Σύρων «μετριοπαθών» με τη βούλα του Κογκρέσου και συμπόρευση Ευρωκοινοβουλίου

Νωρίτερα, η κυβέρνηση Ομπάμα, αξιοποιώντας στο έπακρο την απειλή της τρομοκρατικής δράσης των μισθοφόρων «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, «έπεισε», χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνουν νομοσχέδιο για την «εκπαίδευση» της υποτιθέμενης «μετριοπαθούς» συριακής «αντιπολίτευσης», ώστε να συμμετάσχει στο πλαίσιο των «προσπαθειών» για την «αντιμετώπιση» και πάταξη των «τζιχαντιστών».

Η έγκριση του νομοσχεδίου, που, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΒC, συνοδεύεται και από μία «επιταγή» 500.000.000 δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των συριακών «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών δυνάμεων κατά των άλλων, «κακών», «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), έγινε με 273 ψήφους υπέρ (εκ των οποίων οι 159 Ρεπουμπλικάνοι, οι 114 Δημοκρατικοί) και 156 κατά.

Επίσης, χτες το Ευρωκοινοβούλιο (με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό) ενέκρινε ψήφισμα που υιοθετεί τα νέα ιμπεριαλιστικά προσχήματα σε Ιράκ και Συρία. Σε αυτό αναφέρεται ότι καλεί την ΕΕ να «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να βοηθήσει τις εθνικές και τοπικές ιρακινές αρχές στην καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους", συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης στρατιωτικής βοήθειας». Χαρακτηρίζουν το ΙΚ και τις δραστηριότητες «των άλλων εξτρεμιστικών ομάδων» σε Ιράκ και Συρία «άμεση απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών», προσθέτοντας ότι, «μακροπρόθεσμα, μόνο μία πραγματική πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της απειλής του "Ισλαμικού Κράτους"».

Κατάληψη 16 συριακών κουρδικών χωριών από το ΙΚ

Στη Συρία, οι «τζιχαντιστές» πυκνώνουν τις επιθέσεις τους κατά Κούρδων της Συρίας. Χτες, κατάφεραν, με τη βοήθεια αρμάτων μάχης, να καταλάβουν 16 κουρδικά χωριά στην περιοχή Κομπανί (γνωστή και ως Ayn Arab), κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, προκαλώντας νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων. Εκπρόσωπος του συριακού κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης, Ναουάφ Κχαλίλ, σημείωσε ότι οι Κούρδοι μαχητές, που στις αρχές της βδομάδας είχαν ανακαταλάβει 14 κουρδικά χωριά σε άλλη περιοχή, αποσύρουν τις δυνάμεις τους, βοηθώντας τους αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, από περίπου 20 χωριά της περιοχής.

Ιράν: Η «συμμαχία των μετανοούντων»

Στη Ν. Υόρκη, όπου βρίσκεται από χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απέκλεισε μία συνεργασία με τις ΗΠΑ κατά των «τζιχαντιστών» του ΙΚ στο Ιράκ, σημειώνοντας ότι οι τελευταίοι συνιστούν «μία παγκόσμια απειλή». Πρόσθεσε ότι για την εξάλειψη της απειλής του ΙΚ χρειάζεται «διαφορετική σκέψη», αμφιβάλλοντας την ίδια ώρα, εάν οι ΗΠΑ «θέλουν και μπορούν» να αντιδράσουν σοβαρά στην απειλή των «τζιχαντιστών» «σε όλη την περιοχή, αντί να επιλέγουν πού θα τους αντιμετωπίζουν κάθε φορά, όπως ξεκίνησαν να κάνουν στο Ιράκ».

Στη διάρκεια ομιλίας του στο «Συμβούλιο Ξένων Σχέσεων», υπογράμμισε ότι οι 24 χώρες, που συμμετείχαν τη Δευτέρα στη Συνδιάσκεψη του Παρισιού για την «αντιμετώπιση» του ΙΚ, δεν είναι μία νέα συμμαχία των προθύμων (όπως είχε γίνει επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους κατά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003 στο Ιράκ) αλλά μία «συμμαχία των μετανοημένων», αφού οι περισσότερες χώρες, όπως σημείωσε, είχαν «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χρηματοδοτήσει, εξοπλίσει, εκπαιδεύσει και παράσχει ασφαλές καταφύγιο και οδούς διαφυγής στους μισθοφόρους του "Ισλαμικού Κράτους"».

Στη Βαγδάτη, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, μιλώντας στο Ασσοσιέιτετ Πρες, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει, ούτε επιθυμεί την παρουσία και τη δράση ξένων χερσαίων δυνάμεων για την αντιμετώπιση του ΙΚ λέγοντας: «Κάτι τέτοιο δεν το θέλουμε και δε θα το επιτρέψουμε».

Συλλήψεις 15 υπόπτων «τζιχαντιστών» στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, πανηγύριζε για τις συλλήψεις 15 υπόπτων που έκανε χτες τα ξημερώματα η αστυνομία και η ειδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι έγιναν γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν «όχι υποψίες αλλά συγκεκριμένες προθέσεις» για την πραγματοποίηση δημόσιων αποκεφαλισμών τυχαίων θυμάτων από υποστηριχτές του «Ισλαμικού Κράτους» στη χώρα. Οι συλλήψεις έγιναν σε Σύδνεϋ, Μπρισμπέιν και Λόγκαν.

Από τους 15, οι εννιά αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, δίχως να είναι σαφές εάν θα κληθούν να παρουσιαστούν στα δικαστήρια.

Ωρες μετά, έκανε το γύρο του διαδικτύου, νέο προπαγανδιστικό βίντεο «τζιχαντιστών» με «πρωταγωνιστή» το Βρετανό δημοσιογράφο, όμηρο, Τζον Κάντλι, οποίος αυτή τη φορά δεν αποκεφαλίζεται, ούτε απειλείται με όπλο ή μαχαίρι από μαυροφορεμένο δήμιο του ΙΚ αλλά παρουσιάζει, με τη μορφή «εξομολόγησης», προπαγανδιστικό μήνυμα της οργάνωσης με βασικό αποδέκτη τους Μουσουλμάνους στη Βρετανία. Ο όμηρος λέει ότι νιώθει «απομονωμένος» και ξεχασμένος σε αντίθεση με τους ομήρους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις χειρίζονται την περίπτωσή τους διαφορετικά, πληρώνοντας λύτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια για τις επόμενες κινήσεις (2017-11-09 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» για τις «κόκκινες γραμμές» της Τουρκίας... (2015-06-23 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για χερσαίες δυνάμεις στην επέμβαση (2014-10-14 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί, συγκρούσεις και γεωστρατηγικά συμφέροντα (2014-10-04 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για την επόμενη φάση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων (2014-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ