Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διαπιστευτήρια με τη σέσουλα εντός κι εκτός συνόρων

Διαβεβαιώσεις για πολλοστή φορά ως προς τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αν κυβερνήσει, παρέχει μέσω των «Financial Times» ο Αλ. Τσίπρας. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση», αναφέρει και προσθέτει, σκιαγραφώντας και το περιεχόμενό της στην κατεύθυνση αλλαγής μείγματος πολιτικής: «Είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας. Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη λιτότητα και να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία περιφερειακών κρατών».

Καθόλου τυχαία οι «Financial Times» τον διαχωρίζουν απ' τους «λαϊκιστές πολιτικούς», επισημαίνουν τον φιλοευρωπαϊσμό του αλλά και τις εμφανίσεις του ως «εν αναμονή πρωθυπουργού» και εγκωμιάζουν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, γίνεται και υπόμνηση της παρουσίας του στο συνέδριο του ιδρύματος Αμπροσέτι, προφανώς ως πρόσθετης ένδειξης των προθέσεών του να υπηρετήσει την αστική τάξη και τις στρατηγικές της επιλογές.

Στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ η εφημερίδα αποδίδει και μια πρόταση που την χαρακτηρίζει «δαιμόνια» και αφορά σε «τροποποίηση» αυτής για ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του χρέους. Η αναπροσαρμογή εισηγείται μεγάλο μέρος του χρέους να αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, «δίνοντας στις άλλες κυβερνήσεις ένα οικονομικό κίνητρο, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας».

Στο μεταξύ, τα στελέχη του κόμματος «παίρνουν πάνω τους» την προσπάθεια απόκρουσης όσων δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς περί φυγής καταθέσεων αν αναδειχτεί στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας με τη σέσουλα διαπιστευτήρια. Για «τρομερή κι ανυπόστατη κινδυνολογία» κάνει λόγο ο Γ. Σταθάκης («Αθήνα 9,84»), ξεκαθαρίζοντας πως «οι πολιτικές αυτές αλλαγές που προτείνει (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ), θεωρώ ότι είναι απόλυτα ρεαλιστικές και μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο τελικά στην οικονομία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ), εξανέστη ότι ο πρωθυπουργός «λέει όλα αυτά τα φρικιαστικά πράγματα περί bankrun (...) σε μια στιγμή που πάνε να ορθοποδήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Με έναν τυχοδιωκτικό, ανεύθυνο τρόπο ο πρωθυπουργός δυναμιτίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία. Δεν έχει προηγούμενο αυτού του είδους η ανευθυνότητα (...) Μας είπαν, πώς θα πάρετε τα λεφτά από το ΤΧΣ και θα τα πάτε στα κόκκινα δάνεια; Συγνώμη, η ανακεφαλαιοποίηση δεν έγινε ακριβώς λόγω των επισφαλειών που είχαν οι τράπεζες; Τα κόκκινα δάνεια είναι κάποιου τρίτου, δεν είναι των τραπεζών; Δεν είναι ακριβώς το ίδιο θέμα για το οποίο μιλάμε; Δεν αφορούν τις τράπεζες; Το θέμα είναι πώς θα το διαχειριστούμε».

Ο Γ. Μηλιός, βουλευτής και εκ των αρμοδίων για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στη «Real news», υπερασπίζεται την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος στις πλάτες του λαού, ομολογώντας ότι τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπουν για το σκοπό αυτό «είναι τμήμα του δανείου των 50 δισ. που πήρε η ελληνική κυβέρνηση και θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για τη διάσωση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος μέσω του ΤΧΣ».

Στο ίδιο πνεύμα ο Π. Λαφαζάνης («Καθημερινή») διαβεβαιώνει για τις καλές προθέσεις του κόμματός του, λέγοντας ότι «τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι χρήματα του Δημοσίου που έχουν καταγραφεί στο δημόσιο χρέος και ζητούνται να αξιοποιηθούν από ένα κυρίαρχο κράτος για σκοπούς συμβατούς με τους συνομολογημένους».

  • Επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ζητώντας τη διερεύνηση της μη μετάδοσης απ' τη ΝΕΡΙΤ της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 13/9. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις παραιτήσεις στελεχών της ΝΕΡΙΤ που φέρεται να συνδέονται με το ζήτημα αυτό, αλλά και στην εκτίμηση του αναπληρωτή προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Α. Ζούλα, ότι δεν υπήρξε «ίση μεταχείριση» και ότι ο χειρισμός «δεν είναι ούτε δίκαιος ούτε σοβαρός για ένα κρατικό μέσο».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ