Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Τιμή στον Γιώργη Βαρλάμο και το έργο του

Αφιερωμένη στον κομμουνιστή, αγωνιστή ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Βαρλάμο ήταν η εκδήλωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Χώρο Πολιτισμού.

Η ζωγράφος - χαράκτρια Εύα Μελά αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική του πορεία από τα πρώτα του βήματα, παράλληλα με την αγωνιστική του πορεία, αναδεικνύοντας πόσο δεμένες μεταξύ τους ήταν. Στη διάρκεια της παρουσίασης προβάλλονταν στην οθόνη έργα και φωτογραφικά ντοκουμέντα σχετικά με τον μεγάλο καλλιτέχνη που «έφυγε» πριν από ένα χρόνο από τη ζωή.

Παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά έργα του Γιώργη Βαρλάμου, ο οποίος όπως επισημάνθηκε έθεσε την τέχνη του στην υπηρεσία της ζωής και των αγώνων και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης με βραβεύσεις και σε διεθνές επίπεδο. Εδειξε ταυτόχρονα μία συνεπή πολιτική στάση, από τα χρόνια της κατοχής, όταν οργανώθηκε στο ΚΚΕ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, όταν αρνήθηκε τη χορηγία που πρόσφερε η χούντα στον ίδιο και άλλους καλλιτέχνες, όταν - λόγω της πολιτικής στάσης του - απορρίφθηκαν οι αιτήσεις του για εκλογή του ως καθηγητή Χαρακτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρά το πλουσιότατο έργο του και τη βαθιά γνώση του σε όλα τα είδη χαρακτικής. Είχε συμμετάσχει μαζί με άλλους καλλιτέχνες στους αγώνες για την απελευθέρωση της Τέχνης από το εμπόριο και για την επαγγελματική κατοχύρωση των καλλιτεχνών, δίνοντας μάχες για το δυνάμωμα του μαζικού πολιτιστικού κινήματος.


Ο Γ. Βαρλάμος «έδεσε τη ζωή του με το ΚΚΕ ως το τέλος. Δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται. Πάντα αυστηρός στις αρχές του τις οποίες ουδέποτε διαπραγματεύτηκε, αποτελούσε στήριγμα και παράδειγμα για τους συναδέλφους και τους συντρόφους του (...) Αφησε στο ΚΚΕ με διαθήκη το εργαστήρι του, το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του και την επιθυμία του να μαθαίνουν οι νέοι κομμουνιστές από αυτό», σημείωσε μεταξύ άλλων η ομιλήτρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ