Πέμπτη 31 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφυλακτικοί οι αρμόδιοι φορείς

Τους κινδύνους για τα δικαιώματα των πολιτών επισήμαναν χτες εκπρόσωποι φορέων, κατά την ακρόασή τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Με την ακρόαση φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του «τρομονόμου» και κατά τη συζήτηση διαφάνηκαν οι επιφυλάξεις, αλλά και οι αντιρρήσεις των εκπροσώπων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ υπέρ της ανάγκης νόμου για την τρομοκρατία τάχθηκε ο εκπρόσωπος των εισαγγελέων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χτες στην επιτροπή ότι η διαδικασία λήψης DNA από τους κατηγορούμενους θα επεκταθεί σε όλα τα κακουργήματα που προβλέπει το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου του, ενώ είπε ότι η λήψη του θα γίνεται και στο στάδιο της προανάκρισης, εάν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την ενοχή κάποιου ατόμου. Επίσης μετέφερε στην κατηγορία των πλημμελημάτων ορισμένα κακουργήματα που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου. Τέτοια είναι μεταξύ άλλων η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, η κοινώς επικίνδυνη βλάβη, η διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών κ.ά.

Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η Α. Μαραγκοπούλου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία είπε ότι δε χρειάζεται νόμος για την «τρομοκρατία» αλλά μόνο για το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα. Οι μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις στον κόσμο, είπε χαρακτηριστικά, είναι οι κρατικές όπως η ΣΙΑ, η οποία δρώντας ως ομάδα ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση της Χιλής, ή το ΝΑΤΟ που βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία με επικίνδυνα όπλα. Αυτές ακριβώς οι υπηρεσίες, συνέχισε, επιτάσσουν να καταδικάζονται ως τρομοκράτες τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα. Με τέτοιες διατάξεις όπως υπάρχουν στο νομοσχέδιο, είπε χαρακτηριστικά, θα μπορούσε ακόμα και η Φιλική Εταιρεία να κατηγορηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η πρόεδρος είπε ότι η χρήση του DNA είναι δίκοπο μαχαίρι και προέβλεψε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου και τον προσδιορισμό μιας πράξης ως τρομοκρατικής. Καταλήγοντας δε αναρωτήθηκε: «Ποιοι κινούν τη 17Ν; Ποιοι είναι από πίσω; Θα σταματήσουν αυτοί με την ψήφιση του νόμου»;

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Α. Οικονομίδης άφησε να εννοηθεί ότι η προώθηση του «τρομονόμου» είναι αποτέλεσμα πιέσεων ξένων δυνάμεων και είπε ότι με αυτόν θίγονται θεμελιακές διατάξεις του νομικού οπλοστασίου. Χαρακτήρισε ατυχή τη διάταξη για την κατάργηση των ενόρκων από τα δικαστήρια που θα δικάζουν τέτοιες υποθέσεις και παρατήρησε ότι οι ίδιοι οι Αμερικάνοι διατηρούν για τη χώρα τους το αμιγές σύστημα των ενόρκων. Είπε ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας και πρότεινε το δείγμα DNA (τη λήψη του οποίου χαρακτήρισε δίκοπο μαχαίρι) του υπόπτου να καταστρέφεται αμέσως μετά την εξέτασή του και όχι να φυλάσσεται. Θέλοντας να καταδείξει τις διαστάσεις που έχουν οι προβλεπόμενες διατάξεις επικαλέστηκε μία ρήση του Μοντεσκιέ σύμφωνα με την οποία «όταν κινδυνεύει η μονάς, κινδυνεύει το σύνολο».

Υπέρ της θεσμοθέτησης νέου νομοθετικού πλαισίου για την «τρομοκρατία» τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εισαγγελέων Σ. Μπάγιας, αν και αναγνώρισε ότι για παράδειγμα στην περίπτωση της εξέτασης του DNA είναι πρόβλημα η ασφαλής φύλαξή του.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται με την εξέταση των άρθρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ