Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Ινδός πρωθυπουργός, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. Τη μέρα που έφτασε στις ΗΠΑ, μετά από αγωγή μιας ΜΚΟ, δικαστήριο της Νέας Υόρκης τού απηύθυνε κατηγορίες για τη σφαγή μουσουλμάνων η οποία είχε γίνει το 2002 στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ, όπου ήταν τοπικός πρωθυπουργός. Ο Μόντι έχει προθεσμία 21 ημερών για να αντιδράσει. Το 2005 οι αμερικανικές αρχές είχαν αρνηθεί να του θεωρήσουν το διαβατήριο εξαιτίας των γεγονότων στο Γκουτζαράτ. Πάντως, είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να δυναμώσει τις σχέσεις της με την Ινδία.

ΧΑΓΗ.-- Οι εισαγγελείς της ενάγουσας αρχής για εγκλήματα πολέμου ολοκλήρωσαν χτες την υπόθεσή τους εναντίον του πρώην αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ισχυριζόμενοι πως ο κατηγορούμενος ήταν «κινητήρια δύναμη» και «σταθερά επικεφαλής μιας γενοκτονικής εκστρατείας» για την «αποκάθαρση» της Σερβίας από τον μη σερβικό πληθυσμό της. Ζήτησαν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης. Ο Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίσθηκε μόνος του τον εαυτό του, απορρίπτει το δικαστήριο ως εργαλείο της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και των άλλων δυνάμεων επέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε την αποστολή 700 Κινέζων στρατιωτών που θα υπηρετήσουν στο πλαίσιο «ειρηνευτικής» αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα μέσα Οκτώβρη, οπότε θα παραβρεθεί στις επικείμενες εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης του Βελιγραδίου από τους ναζί, με τη συμβολή του Κόκκινου Στρατού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντάλα αλ-Θίνι και η κυβέρνησή του ορκίστηκαν προχτές, λίγο μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από το νέο κοινοβούλιο, έχοντας να αντιπαλέψει το αυθαίρετο κοινοβούλιο των ισλαμιστών που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Η νέα κυβέρνηση έχει 13 υπουργούς περιλαμβανομένων τριών αναπληρωτών του προέδρου της κυβέρνησης, αλλά δε διαθέτει υπουργό Πετρελαίου. Ο πετρελαϊκός τομέας θα διοικείται από την κρατική εταιρεία «National Oil Corp» (NOC) όπως και επί Καντάφι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ