Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπογράφτηκε η νέα «συμφωνία ασφαλείας»

Ο νέος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει «ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές»

Από την υπογραφή της συμφωνίας Καμπούλ - Ουάσιγκτον. Στο κέντρο, ο νέος Πρόεδρος του Αυγανιστάν Ασράφ Γάνι
Από την υπογραφή της συμφωνίας Καμπούλ - Ουάσιγκτον. Στο κέντρο, ο νέος Πρόεδρος του Αυγανιστάν Ασράφ Γάνι
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τις τελικές υπογραφές στη «διμερή συμφωνία για την Ασφάλεια» («Bilateral Security Agreement», BSA) έβαλαν χτες Ουάσιγκτον και Καμπούλ, μία μόλις μέρα μετά την ορκωμοσία του Ασράφ Γάνι ως νέου Προέδρου του Αφγανιστάν.

Η συμφωνία (για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για «ιστορική μέρα») προβλέπει ότι 9.800 Αμερικανοί στρατιωτικοί θα παραμείνουν στη χώρα και μετά το τέλος του 2014 (όταν θα αποχωρήσει η ΝΑΤΟική δύναμη που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001), για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του Αφγανικού στρατού, αλλά και να συνδράμουν στην «ασφάλεια» της χώρας σε «ειδικές περιπτώσεις». Τη συμφωνία υπέγραψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αφγανιστάν Χάνιφ Ατμαρ και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέιμς Κάνιγχαμ.

Η αμερικανική δύναμη θα μειωθεί στο μισό στα τέλη του 2015, ενώ το 2016 θα αποχωρήσει εντελώς, αν και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει και στη συνέχεια να διατηρήσει στη χώρα 1.000 άνδρες ως «γραφείο ασφαλείας».

Επιπλέον, η αφγανική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία και για την παραμονή μιας ΝΑΤΟικής δύναμης περίπου 3.000 ανδρών, που θα συναποτελούν Γερμανία, Ιταλία και Τουρκία, την ώρα που και η Βρετανία θα «συμβάλλει» στο κομμάτι της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η «ασφάλεια» της χώρας αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα και για το νέο πρόεδρο, που προσδιορίζοντας τους βασικούς τους στόχους έχει δηλώσει ότι θέλει το Αφγανιστάν «κέντρο εθνικών και διεθνών επενδύσεων», επιδιώκει «ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επενδυτές» κ.τ.λ. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη καταρτιστεί σχέδια για την ανάπτυξη λιμανιών, οδικών και σιδηροδρομικών έργων όπως και μιας σειράς υποδομών απαραίτητων για την ενίσχυση των επενδύσεων. Ενδιαφέρον έχουν και οι συμμαχίες που θα ιεραρχήσει η νέα κυβέρνηση. Ο Γάνι έχει αναφερθεί στην επιτάχυνση έργων που θα «αναζωογονήσουν το "Δρόμο του Μεταξιού"» (επενδυτικά σχέδια στα οποία πρωτοστατούν κινεζικά κεφάλαια), αλλά και στη σημασία ανάπτυξης μιας «πολυδιάστατης σχέσης με τον αραβικό κόσμο».

Πάντως, ενδεικτικές του πόσο «εύθραυστη» είναι η νέα κυβερνητική συμμαχία του Γανι με τον αντίπαλό του Αμπντουλά Αμπντουλά είναι οι χτεσινές δηλώσεις του προσκείμενου στον Αμπντουλά κυβερνήτη της επαρχίας Παντσίρ, Αμπντούλ Ραχμάν Καμπίρι. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος διεμήνυσε ότι οι κάτοικοί της θα εξεγερθούν εάν ο Γάνι δεν τηρήσει τη συμφωνία με τον Αμπντουλά, εκφράζοντας ανησυχία ότι ο Αμπντουλά θα «παρακαμφθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ