Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Κάρατζις: «Αναλαμβάνω τις ηθικές ευθύνες»

ΧΑΓΗ.--

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς κατηγόρησε χτες τους εισαγγελείς ότι ψεύδονται σχετικά με το ρόλο του στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας για να αντισταθμίσουν την απουσία αποδείξεων, σημειώνοντας ότι αυτός που δικάζεται ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία είναι στην πραγματικότητα «ο σερβικός λαός στην ολότητά του».

Ωστόσο, δέχθηκε ότι φέρει «την ηθική ευθύνη για οποιαδήποτε εγκλήματα διαπράχθηκαν από πολίτες και ένοπλες δυνάμεις», καθώς διετέλεσε πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας.

Η απολογία του 69χρονου Κάρατζιτς οδηγεί στο τελευταίο στάδιο μία δίκη που στήθηκε από δικαστήριο που φτιάχτηκε με εντολή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ευθύνονται για την αιματοχυσία και τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία κ.ά.

Οι εισαγγελείς ζητούν ισόβια κάθειρξη, θεωρώντας πως είναι ένοχος για 11 κατηγορίες διάπραξης γενοκτονίας και εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Η απολογία θα συνεχισθεί σήμερα, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η ενάγουσα αρχή θα δευτερολογήσουν στις 7 Οκτώβρη. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η διάσκεψη των δικαστών, η ετυμηγορία των οποίων αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο (τον Οκτώβρη του 2015).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ