Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στο Ντάλας του Τέξας απέδειξε στην πράξη ότι οι επιδημίες, στη σύγχρονη εποχή, δε γνωρίζουν σύνορα, ιδιαίτερα όταν ξεκινούν και εξαπλώνονται σε χώρες με διαλυμένα ή ανύπαρκτα δημόσια συστήματα υγείας, όπως αυτά των δυτικοαφρικανικών χωρών...

Το κρούσμα εκδηλώθηκε σε άνδρα άγνωστων λοιπών στοιχείων που βρισκόταν στη Λιβερία και επέστρεψε στο Τέξας στις 20 Σεπτέμβρη, δίχως να εκδηλώσει ως εκείνη τη μέρα κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας. Ωστόσο, τέσσερις με πέντε μέρες μετά, άρχισε να δυσφορεί υποφέροντας από υψηλό πυρετό, μυϊκούς πόνους, εξάντληση και εμετό, αναζητώντας ανακούφιση σε νοσοκομείο του Ντάλας, το οποίο ωστόσο του έδωσε εξιτήριο, αγνοώντας ότι είχε ταξιδέψει σε χώρα υψηλού κινδύνου.

Ο διευθυντής των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, Τομ Φρίντεν, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά το ενδεχόμενο μόλυνσης συνεπιβατών του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από τη Λιβερία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η νόσος δεν μπορεί να μεταδοθεί εάν δεν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Συνέστησε όμως προσοχή και επαγρύπνηση, σημειώνοντας ότι τα συμπτώματα του «Εμπολα» μπορούν να εκδηλωθούν έως και 21 μέρες μετά από την έκθεση ενός οργανισμού στον ιό.

Ο τελευταίος απολογισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει πάνω από 3.338 θανάτους σε περισσότερα από 7.178 κρούσματα που εκδηλώνονται, ως επί το πλείστον, σε χώρες της Δυτικής Αφρικής από τον περασμένο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ