Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Αναζητώντας «ολική επαναφορά» και «ισότιμες συνεργασίες»

Ορους συμμετοχής στην «προοδευτική συνεργασία» που... «φωτογραφίζει» ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε στην έναρξη του συνεδρίου ο Φ. Κουβέλης

Με ζητούμενο την «ολική επαναφορά» στις... μπροστινές σειρές των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 3ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ. Επιβεβαιώνοντας αυτήν τη στόχευση, στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε το συνέδριο «κομβικό» και ανέφερε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά παρά το μικρό εκλογικό της μέγεθος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία».

Σε αυτά τα πλαίσια, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ, παρά την πρόσφατη εκλογική ήττα της, ήταν «ένα κόμμα χρήσιμο». Υπερασπίστηκε τη συμβολή της στις διεργασίες για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και την προσήλωσή της στις στρατηγικές επιλογές της εγχώριας αστικής τάξης. Χαρακτήρισε ως «στάση εθνικής ευθύνης» τη συμμετοχή της στην τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, «όταν η χώρα κινδύνευε να βγει εκτός Ευρωζώνης, ακυρώνοντας μια μεγάλη ιστορική κατάκτηση», υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ «εκπροσωπεί αυθεντικά στην πολιτική ζωή της χώρας τον ευρωπαϊσμό».

Τονίζοντας το «συγκολλητικό» ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΗΜΑΡ στη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αλλά και αναπαράγοντας τη λογική της «συναίνεσης» του λαού στους στόχους των εγχώριων μονοπωλίων, ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε: «Είμαστε η πολιτική δύναμη των πολιτικών συναινέσεων, των ευρύτερων συμπαρατάξεων, διότι γνωρίζουμε πως η χώρα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις».

Ποια αλλαγή πολιτικής;

Στο «δια ταύτα», ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι σήμερα «είναι επίκαιρη και επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι αυτή η αλλαγή πολιτικής «προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης».

Ξεκαθαρίζοντας ότι η «προοδευτική» αυτή αλλαγή αφορά στην πραγματικότητα την αλλαγή στο διαχειριστικό μείγμα και τη «ρευστότητα» των εγχώριων μονοπωλίων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έδωσε το αντιλαϊκό της στίγμα: «Η προοδευτική πολιτική», ανέφερε, «δεν μπορεί να παραβλέπει τις αντικειμενικές παραμέτρους, όπως για παράδειγμα τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι πιστωτριών χωρών και την υπαρκτή δημοσιονομική στενότητα (...) Προοδευτικό είναι να διεκδικείς μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα μειώσει δραστικά το συνολικό ποσό του χρέους, μακριά όμως από αντιλήψεις μονομερών ενεργειών. Προοδευτικό είναι να διεκδικείς ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα (...) μακριά όμως από τη λογική διανομής ευρωπαϊκών πόρων σε δράσεις χαμηλής αποτελεσματικότητας. Προοδευτικό είναι να αναγνωρίζεις την ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με συνδυαστική χρήση μέτρων (...) με στόχο την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΔΗΜΑΡ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι «δε θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών. Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συμπτώσεις και συναινέσεις (...) τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα» και τόνισε ότι «η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή, πρέπει να θεωρείται με αυτές τις παραμέτρους δεδομένη».

Καθώς με τις τοποθετήσεις αυτές φαίνεται να «επισημοποιείται» η προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης έσπευσε να βάλει τους «όρους» του: Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ σε μια ευρύτερη «προοδευτική συνεργασία», ανέφερε, «έχει νόημα (...) αν μεταφέρει μαζί της τις δικές της αξίες, τις δικές της προτάσεις, τις δικές της αποσκευές (...) Ισότιμη συνεργασία και όχι απλή προσκόλληση στον κορμό του πρώτου κόμματος», ενώ πρόσθεσε ότι «σε πείσμα όσων εύχονται τη διάλυσή της ή προεξοφλούν τη διάχυσή της σε άλλους πολιτικούς φορείς, διατηρεί την οργανωτική της αυτοτέλεια».

Οι εργασίες του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ συνεχίζονται σήμερα και αύριο με ομιλίες συνέδρων, ενώ την Κυριακή θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και η νέα ΚΕ του κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ