Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Οτσαλάν απειλεί με τερματισμό των «ειρηνευτικών επαφών»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τις αλυσιδωτές εξελίξεις που κυοφορεί η «αντιμετώπιση των τζιχαντιστών» στη Μέση Ανατολή ανέδειξε και η χτεσινή δήλωση του ηγέτη του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Aμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος αναφερόμενος στην επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στην Κομπανί (κουρδική πόλη στη Συρία, στα σύνορα με Τουρκία) δήλωσε ότι «εάν αυτή η απόπειρα σφαγής επιτύχει το στόχο της, η (σ.σ. ειρηνευτική) διαδικασία θα τερματιστεί». Ο Οτσαλάν κάλεσε ακόμα «οποιονδήποτε στην Τουρκία που δεν θέλει η διαδικασία αυτή και το ταξίδι προς τη δημοκρατία να καταρρεύσουν να αναλάβει την ευθύνη του στο Κομπανί».

Η επιλογή αυτή της κουρδικής πλευράς να συνδέσει τον πόλεμο κατά του «ΙΚ» με τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι διεργασίες στην ευρύτερη περιοχή εντείνονται και όσον αφορά το Κουρδικό. Η νέα παρέμβαση Οτσαλάν σημειώθηκε περίπου μια βδομάδα μετά την επίσημη ανακοίνωση του PKK, στην οποία ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο στρατός παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας που τέθηκε σε ισχύ το 2012 και ότι «στον πόλεμο του AKP εναντίον του λαού μας, η ηγεσία μας έχει αποφασίσει να προχωρήσει τον αγώνα της σε κάθε πεδίο και με κάθε δυνατό μέσο».

Στη Μόσχα ο Γιλντίζ

Στο μεταξύ, η Τουρκία αναζητά συνεργασίες ανήσυχη για τις ανακατατάξεις που απειλούν να αλλάξουν μια σειρά «ισορροπίες» στην περιοχή. Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έφτασε προχτές στη Μόσχα, όπου μεταξύ άλλων είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της «Γκάζπρομ» Αλεξέι Μίλερ. Η «Χουριέτ» έγραφε ότι Γιλντίζ και Μίλερ συμφώνησαν να αυξηθεί η ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία στα 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (από τα 16 δισ. κ.μ.). Η ίδια πηγή σημείωνε ότι η Τουρκία σήμερα αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο καταναλωτή ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τη Γερμανία. Οι ετήσιες της ανάγκες υπολογίζονται σε 45 δισ. κ.μ. Εκ των οποίων εισάγει το 60% από τη Ρωσία. Η Αγκυρα ζήτησε και μείωση των τιμών, χωρίς προς το παρόν να πάρει κάποια απάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ