Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Επιθέσεις και συγκρούσειες στη Βεγγάζη

Νέο ναυάγιο με ξεριζωμένους πρόσφυγες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στο στόχαστρο ισλαμιστών αυτονομιστών βρέθηκαν χτες δυνάμεις του στρατού της Λιβύης καθώς διπλή βομβιστική επίθεση στη Βεγγάζη κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο του πολιτικού και στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης προκάλεσε το θάνατο 12 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 60.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν δύο αυτοκίνητα παγιδευμένα με σημαντική ποσότητα εκρηκτικών.

Πριν από τη διπλή βομβιστική επίθεση είχαν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε στρατιώτες και ισλαμιστές της οργάνωσης «Μάτζλις αλ Σούρα», οι οποίοι προσπαθούν εδώ και βδομάδες να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Βεγγάζης. Διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι στη Βεγγάζη, ειδικές δυνάμεις του στρατού έχουν συμμαχήσει με τις ταξιαρχίες του ε.α. στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, για να αντιμετωπιστούν δυνάμεις των ισλαμιστών, περιλαμβανομένων και τζιχαντιστών της οργάνωσης «Ανσαρ αλ Σαρία».

Νέο ναυάγιο

Νωρίτερα, τουλάχιστον άλλοι 10 Αφρικανοί μετανάστες πνίγηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται όταν ναυάγησε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα που πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθεια αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής.

Το ναυάγιο σημειώθηκε 3 μίλια μακριά από τις ακτές της πόλης Γκαράμπουλι, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης κατάφερε να διασώσει περίπου 90 ανθρώπους και ανέσυρε από τη θάλασσα δέκα σορούς. Μέλη της λιβυκής ακτοφυλακής ανέφεραν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 170 με 180 μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκτιμάται ότι από την αρχή τρέχοντος έτους, περίπου 165.000 άνθρωποι προσπάθησαν να περάσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, εκ των οποίων πάνω από 3.000 έχασαν τη ζωή τους. Ως εκ τούτου, ο αριθμός τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2013, όταν είχαν κάνει το ταξίδι αυτό 60.000 άνθρωποι και 600 είχαν χάσει τη ζωή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ