Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια

Λιμάνια, σιδηρόδρομοι και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις αερομεταφορές βρέθηκαν στο επίκεντρο

«Μείωση των νομικών αβεβαιοτήτων» και παραπέρα «ενθάρρυνση επενδύσεων» στα λιμάνια επεξεργάζεται η ΕΕ

Eurokinissi

«Μείωση των νομικών αβεβαιοτήτων» και παραπέρα «ενθάρρυνση επενδύσεων» στα λιμάνια επεξεργάζεται η ΕΕ
Με κεντρικό άξονα την «απελευθέρωση» της αγοράς των «λιμενικών υπηρεσιών», την ιδιωτικοποίηση σιδηροδρομικών δικτύων και την «πολιτική χρήση» μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συνεδρίασε την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ με αρμοδιότητα τις Μεταφορές.

Με βάση τις αποφάσεις που πήραν, στον τομέα των λιμενικών υπηρεσιών ετοιμάζεται Κανονισμός για την «πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και στην οικονομική διαφάνεια των λιμένων. Οι νέοι κανόνες αναμένεται να προωθήσουν τον δικαιότερο ανταγωνισμό και να μειωθούν οι νομικές αβεβαιότητες, ενθαρρύνοντας έτσι την αποτελεσματική λειτουργία των λιμενικών υπηρεσιών και των επενδύσεων στους λιμένες». Να στήσουν, δηλαδή, ένα «φιλοεπενδυτικό» περιβάλλον που να διασφαλίζει τη δραστηριοποίηση και κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στα λιμάνια.

Για το «άνοιγμα της σιδηροδρομικής αγοράς» (δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων), στο Συμβούλιο έγινε συζήτηση «για τη βελτίωση των σιδηροδρομικών υπηρεσιών στην ΕΕ μέσω του ανοίγματος της αγοράς εγχώριων μεταφορών επιβατών». Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιταλός Μ. Λούπι, «όλοι οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με βασικά θέματα, όπως το άνοιγμα των εγχώριων αγορών, η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα δίκτυα, η οικονομική διαφάνεια και η ανάθεση συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας (βλ. ανάθεση σιδηροδρομικού έργου σε ιδιώτες). Βάσει της σημερινής συζήτησης, το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας στρατηγικής κοινής προσέγγισης (...) με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε αυτή την κοινή προσέγγιση μέχρι το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου».

Παραπέρα, «οι υπουργοί συζήτησαν σχετικά με τη μελλοντική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ευρωπαϊκή αγορά αερομεταφορών για διάφορες χρήσεις». Σημειωτέον, η ιταλική προεδρία το τρέχον εξάμηνο στο Συμβούλιο της ΕΕ έχει αναλάβει δέσμευση να κάνει σύσκεψη υψηλού επιπέδου για το θέμα αυτό στη Ρώμη μέσα στον Οκτώβρη. Αλλά και η επερχόμενη προεδρία, αυτή της Λετονίας, έχει προγραμματίσει αντίστοιχη συνάντηση, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τον ερχόμενο Μάρτη, δείγμα του ενδιαφέροντος που δείχνουν μονοπώλια των αερομεταφορών να αναπτύξουν κι αυτό το κομμάτι του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ